Info servis

WEF: Švicarska najkonkurentnije gospodarstvo u svijetu

Švicarska, Finska i Švedska najkonkurentnija su gospodarstva u svijetu, pokazalo je najnovije Izvješće o globalnoj konkurentnosti za 2006-2007. objavljeno u srijedu u Ženevi, dok se Hrvatska na ljestvici globalne konkurentnosti popela s lanjskoga 64. na 51. mjesto.

Prvo je mjesto na ljestvici konkurentnosti prvi puta pripalo Švicarskoj, zrcaleći zdravo institucionalno okruženje, odličnu infrastrukturu, djelotvorna tržišta i visoke razine tehnološke inovacije u toj zemlji, ističe se u studiji.

"Vodeća mjesta Švicarske i nordijskih zemalja pokazuju da uspješnu strategiju jačanja konkurentnosti u sve složenijem okruženju globalnog gospodarstva čine dobre institucije i kompetentan sustav upravljanja makroekonomskim okruženjem, poduprti prvorazrednim postignućima na području obrazovanja i fokusiranjem na tehnologiju i inovacije", zaključio je Augusto Lopez-Claros u službenom priopćenju povodom objave izvješća o konkurentnosti.

Najveći je pad po konkurentnosti među prvih deset gospodarstava u svijetu zabilježio SAD, koji je s prvog kliznuo na šesto mjesto. Iako su uvjeti za poslovanje kompanija i dalje odlični, opća je konkurentnost američkog gospodarstva ugrožena velikim makrogospodarskim neravnotežama, posebno podizanjem razine javnog duga, povezanim s opetovanim fiskalnim manjkovima, tvrde autori studije.

Među gospodarstvima EU najgori je plasman ostvarila Poljska, našavši se na 48. mjestu, odmah iza Grčke i osjetno iza Estonije (25. mjesto), Češke (29. mjesto) i Slovenije (33. mjesto), najbolje plasiranih zemalja iz srednje i istočne Europe.

Čini se da su i Hrvatska i Turska profitirale od takozvanog "EU bonusa", zabilježivši snažan uspon na WEF-ovoj ljestvici, na 51. odnosno 59. mjesto, konstatirali su autori studije.

Po indeksu poslovne konkurentnosti koji također izrađuje Svjetski gospodarski forum, Hrvatska je ove godine dosegnula 56. mjesto na listi, nakon lanjskog 63. mjesta.

U anketama provedenim za potrebe izrade studije sudjelovalo je više od 11 tisuća poslovnih čelnika u dosad najvećem broju obuhvaćenih gospodarstava u svijetu, njih 125.



Hina