Info servis

HFP: jedna ponuda za Valjaonicu cijevi Sisak, nijedna za TLM

Njemačka tvrtka Rohrwerk Maxhuette uputila je Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) ponudu za kupnju Valjaonice cijevi Sisak (VCS), dok za šibensku Tvornicu lakih metala (TLM) nije pristigla nijedna ponuda.

Rohrwerk Maxhuette, tvrtka kćer kompanije Max Aicher, nudi za sisačku Valjaonicu 405,06 milijuna kuna, kolika je i bila početna cijena istaknuta u natječaju, a ostale bitne pojedinosti ponude spremna je dati nakon detaljnog uvida u poslovanje i stanje VCS-a, odnosno nakon obavljenog due dilligencea, izvijestio je na današnjem otvaranju ponuda potpredsjednik HFP-a Ivan Gotovac.

Rohrwerk Maxhuette takav stav obrazlaže prekratkim vremenom između objave poziva za prikupljanje javnih ponuda i rokom za dostavu ponuda.

Pristigla ponuda bit će razmotrena u HFP-u, dok konačnu odluku donosi Vlada.

Uz Rohrwerk Maxhuette, ponudbenu dokumentaciju za VCS otkupile su i tvrtke C.I.O.S. iz Zagreba i Železiarne Podbrezova iz Slovačke, ali one nisu dale svoje ponude.

Za TLM, ponudbenu dokumentaciju otkupila je rumunjska tvrtka S.C.ALRO S.A., ali nije dostavila svoju ponudu.

HFP je javne pozive za prikupljanje ponuda za kupnju 100 postotnog vlasničkog udjela u Valjaonici cijevi Sisak te 80,2 posto dionica TKM-a objavio 8. rujna ove godine.

Riječ je o tzv. nultim natječajima na kojima se dionice VCS-a i TLM-a nude po nominalnoj cijeni, pa tako početna cijena za VCS iznosi 405,06 milijuna kuna, a za 1.475.802 dionice TLM-a iz porfelja HFP-a, DAB-a i HZMO-a, 442,74 milijuna kuna.

Od ponuđača se, uz uobičajene uvjete, uz ostalo, očekuje da zadrže osnovnu djelatnost društava, prilože poslovne planove i planove investiranja te da istaknu spremnost za poštivanje kolektivnih ugovora.



Hina