Info servis

Euro nastavlja s gubicima

Tečaj jedinstvene europske valute danas je na deviznim tržištima u odnosu na japanski jen pao na najnižu razinu unazad mjesec dana, dok je u odnosu na američki dolar vrijedio najmanje unazad gotovo pola godine.

Do podneva je, naime, euro prema jenu izgubio 1,21 posto vrijednosti te trenutno stoji 115,47 jena. Njegova vrijednost u odnosu na dolar smanjena je za više od dva posto - na 86,50 centi.

Ulagači na deviznim tržištima, naime, drže kako će gospodarstvo eurozone u očekivanom oporavku globalnog gospodarstva kaskati za američkim, koje se, čini se, već počelo oporavljati.

'Nakon što je krajem prošloga tjedna euro pao ispod psihološki značajne razine od 87 centi, započela je rasprodaja koja pogoršava raspoloženje prema europskoj valuti', pojasnio je pad eura tržišni strateg pri Merrill Lynchu Meil MacKinnon.

Naime, mnogi su ulagači 'natrpali džepove' eurima nakon njegova lansiranja očekujući da će sam taj čin značajnije povisiti njegovu vrijednost. No, kako se to nije dogodilo, rasprodaja je logična posljedica, mišljenja su analitičari.

Investitora se nije značajnije dojmio niti podatak njemačkog instituta za ekonomska istraživanja Ifo o porastu poslovne optimističnosti u toj zemlji tijekom prvog ovogodišnjeg mjeseca, koji bi mogao značiti da je najveće europsko gospodarstvo krenulo putem oporavka.

Nepovjerenje prema europskom gospodarstvu snizilo je i ostale značajnije europske valute - švicarski je franak u odnosu na dolar pao na najnižu razinu unazad četiri i pol, a britanska funta dva mjeseca.

Ipak, dolar je na vrijednosti izgubio u odnosu na japansku valutu, i to za 0,82 posto na 133,53 jena.



Hina