Info servis

RTL zabilježio pad dobiti u prvoj polovini 2006.

Najveća europska televizija, njemački RTL, u srijedu je objavio da je u prvoj polovini ove godine uslijed jednokratnog učinka vrlo visokog iznosa poreza zabilježio pad dobiti, ali je istodobno zbog snažnog rasta oglašavačkog dijela poslovanja ostvario velik skok prihoda.

RTL, dio njemačkog Bertelsmanna, u prvih je šest mjeseci 2006. zabilježio 5,1-postotni pad neto dobiti, na 296 milijuna eura, priopćeno je iz te kompanije.

Prihodi su istodobno snažno ojačali, čak 19,1 posto na 2,85 milijardi eura, potaknuti djelomično održavanjem Svjetskog nogometnog prvenstva.

"Zabilježili smo bolje uvjete za oglašivačke aktivnosti na većini naših glavnih tržišta osim u Britaniji", navodi se u priopćenju izvršnog direktora RTL-a Gerharda Zeilera.

Prema njegovim riječima, RTL-ova jedinica za proizvodnju programa Freemantle također je u prvih šest mjeseci ove godine postigla izvrsne poslovne rezultate, potaknute snažnim rastom poslovanja u Sjedinjenim Državama i Britaniji, te distribucije i licenciranja.

RTL je oprezan ali optimističan glede prognoze za poslovanje s oglašavanjem u drugoj polovini ove godine, kazao je Zeiler. RTL je u prvoj polovini ove godine platio 130 milijuna eura poreza umjesto šest milijuna, zbog jednokratnih učinaka u prvoj polovini 2005, priopćila je ta TV kuća, ne pojašnjavajući

Hina