Info servis

Gotovo 50 posto pravnih osoba bavi se trgovinom i posredovanjem

Struktura hrvatskog gospodarstva, sudeći barem po broju aktivnih pravnih osoba, sve se više mijenja u korist uslužnih djelatnosti, prije svega trgovine i posredovanja, a na štetu proizvodnje.

Aktualni podaci o strukturi aktivnih pravnih osoba po pojednim djelatnostima u Hrvatskoj pokazuju da je trgovina, sa gotovo trećinom udjela, na neprikosnovenom prvom mjestu, a zatim slijedi poslovanje nekretninama, iznajmljivanje i poslovne usluge, pa na samo te dvije grupe djelatnosti otpada gotovo polovica svih aktivnih pravnih osoba u državi.

Prerađivačka industrija pak tek je na četvrtom mjestu sa višestruko manjom zastupljenošću.

Od 104.956 aktivnih pravnih osoba, po podacima Državnog zavoda za statistiku sa stanjem krajem lipnja ove godine, 32.899 ili 31,3 posto je u djelatnosti trgovina na veliko i malo; popravak motornih vozila te predmeta za osobnu upotrebu i kućanstvo.

Druga je djelatnost po broju aktivnih pravnih osoba poslovanje nekretninama, iznajmljivanje i poslovne usluge sa 18.696 pravnih osoba, što predstavlja 17,8 posto od ukupnog broja.

Potom, sa udjelom od 13 posto slijedi 13.628 aktivnih pravnih osoba u ostalim društvenim, socijalnim i osobnim uslužnim djelatnostima.

Tek je na četvrtom mjestu prerađivačka industrija, u kojoj djeluje 11.930 pravnih osoba ili 11,3 posto od njihovog ukupnog broja.

Druga je pak karakteristika, koja se može isčitati iz statističkih podataka, koncentracija tvrtki u teritorijalnom smislu, u čemu prednjači Zagreb.

Trećina svih pravnih osoba (32,6 posto), odnosno njih 34.215, ima sjedište u Zagrebu.

Doda li se tome i Zagrebačka županija ili 'zagrebački prsten, sa 6.155 pravnih osoba (udio od 5,8 posto) proizlazi da je u glavnom gradu i njegovoj okolici gotovo dvije petine svih aktivnih pravnih osoba u Hrvatskoj.

Udio iznad 10 posto ima još samo Splitsko-dalmatinska županija, sa 11.188 pravnih osoba (10,6 posto).

Slijede Primorsko-goranska županija sa 9.447 aktivnih pravnih osoba sredinom ove godine, što je udio od 9 posto, te Istarska županija sa 8.748 ili 8,3 posto.

Udjele manje od 1 posto u ukupnom broju pravnih osoba u Hrvatskoj imaju pak Ličko-senjska županija - 806 ili 0,8 posto, te Požeško-slavonska županija, sa 945 aktivnih pravnih osoba ili 0,9 posto od njihovog ukupnog broja u Hrvatskoj.



Hina