Info servis

Snažan pad cijena dionica Deutsche Telekoma zbog snižavanja procjena dobiti

Deutsche Telekom, najveća telekom grupa u Europi, izvijestio je u četvrtak o padu dobiti u drugom tromjesečju za 14 posto na 1,01 milijardu eura, te je snizio procjene dobiti i prihoda za ovu i iduću godinu, izazvavši značajniji pad cijena svojih dionica na tržištu u Frankfurtu.

Pad dobiti zabilježen je unatoč porastu prihoda za tri posto na 15,13 milijardi eura, što u DT-u objašnjavaju smanjenjem broja klijenata, koji prelaze konkurenciji. Povećanje prihoda isključivo se pripisuje inozemnom poslovanju, dok su domaće poslovne aktivnosti smanjene za četiri posto.

Uz objavu rezultata poslovanja, Deutsche Telekom snizio je svoje procjene dobiti za ovu godinu, kriveći konkurenciju i snažne cjenovne pritiske na njemačkom tržištu.

Kao i ranijih tromjesečja DT je zabilježio odljev korisnika u dijelu poslovanja s fiksnom telefonijom, pri čemu je njih 500.000 otkazalo svoje ugovore, što je tri puta više nego u prvom tromjesečju.

Poput mnogih ostalih nekadašnjih monopolista u Europi kao što je France Telecom, njemački telekom div suočen je s konkurencijom ne samo novih igrača na tržištu već i operatera mobilne telefonije.

Poslovanje DT-a s mobilnom telefonijom, T-Mobile, u drugom je tromjesečju bilo glavni pokretač rasta, ponajprije u Sjedinjenim Državama gdje je T-Mobile USA zabilježio 613 tisuća novih klijenata u razdoblju od travnja do lipnja.

Snižavanje procjena dobiti i prihoda za ovu i iduću godinu, koje je uslijedilo nakon objave pada neto dobiti u drugom tromjesečju, rezultiralo je u četvrtak značajnijim padom cijena dionica Deutsche Telekoma na početku trgovine na tržištu u Frankfurtu. Njihova je cijena pala za 9,4 posto na 10,90 eura.



Hina