Info servis

Više od 1/3 zaposlenika ne može se opustiti na godišnjem odmoru

Iako bi na godišnjem odmoru zaposlenici u najmanjoj mjeri trebali razmišljati o radnim obavezama, skoro polovica (47%) hrvatskih zaposlenika ove će godine jedan dio trajanja svog godišnjeg odmora potrošiti na razmišljanje o poslu - pokazalo je istraživanje internetskog portala www.posao.hr provedeno zbog povećanja trenda rada tijekom godišnjih odmora.

U istraživanju je sudjelovalo 953 ispitanika, od čega 59% žena. Najzastupljeniji su bili fakultetski obrazovani ispitanici (39%), a najveći broj njih dolazi iz Zagreba i Zagrebačke (29%), Splitsko-dalmatinske (13%), Osječko-baranjske (9%) i Primorsko-goranske (7%) županije.

Iako se bliži kraj srpnja, a najveći broj zaposlenika svoje godišnje odmore koristiti u ljetnim mjesecima, čak 10% ispitanika izjasnilo se kako još ne zna hoće li ove godine iskoristiti godišnji odmor. Najveći broj zaposlenika koji će iskoristiti svoje godišnje odmore planira se odmoriti - više od 2/3 ispitanika planira se u potpunosti opustiti, njih 22% planira odraditi samo neodgodive poslove tijekom trajanja godišnjih odmora, dok će 10% ispitanika raditi i biti dostupni cijelo vrijeme trajanja godišnjih odmora.

Zanimljivo je da najveći broj ispitanika, njih čak 84%, smatra kako poslodavci krše radnička prava tražeći ih da odrađuju neke poslove tijekom trajanja godišnjih odmora (koji se mogu odraditi zahvaljujući uređajima kao što su mobilni telefoni i prijenosna računala).

S mogućnošću priključivanja na internet u bilo kojem trenutku, posao je postao dustupniji nego prije, jer određena zanimanja ne ovise o lokaciji radnog mjesta. Od zaposlenika koji su na višim pozicijama u tvrtkama očekuje se dostupnost i spremnost na rad tijekom trajanja godišnjeg odmora. Tako će ispitanici koji će raditi tijekom godišnjeg odmora morati rješavati nepredviđene situacije (35%), održavati kontakte s klijentima (16%), biti u kontaku sa nadređenima i ispunjavati zadatke koje im zadaju (13%) ili stjecati nova znanja i vještine (2%).

Zaposlenici koji su na radnim mjestima izloženi većoj razini stresa imati će potrebu raditi tijekom godišnjih odmora, iako se to od njih možda i ne očekuje. Zaposlenici su opterećeni poslom - 1/3 njih ne može se opustiti na godišnjem odmoru jer se boje kako bi izostankom s posla mogli propustiti važne poslovne prilike. Također, potrebno je određeno vrijeme kako bi se zaposlenici uspjeli opustiti na godišnjim odmorima – za najveći broj njih (35%) to je razdoblje od dva do tri dana, dok je za ¼ zaposlenika potrebno i više od sedam dana kako bi zaboravili na posao.

Prema rezultatima istraživanja, hrvatski zaposlenici ne smatraju se u prevelikoj mjeri radoholičarima - samo njih 17% izjasnilo se kako će im nedostajati posao, dok se više od polovice ispitanika (52%) izjasnilo kako na godišnjim odmorima ne mora razmišljati o poslu.

Hina