Info servis

Oštra korekcija cijena tehnoloških dionica na američkim burzama

Cijene američkih tehnoloških dionica u četvrtak su oštro korigirane, pri čemu je Nasdaq indeks potonuo gotovo dva posto, nakon objave razočaravajućih procjena poslovanja Intela te slabijeg od očekivanja izvješća o poslovnoj aktivnosti.

Dionica Intela, najvećeg svjetskog proizvođača čipova, potonula je 7,5 posto, dan nakon što je izvijestio o nižoj tromjesečnoj dobiti te snizio procjenu prodaje u idućem razdoblju. Povukao je za sobom i ostale pripadnike toga sektora, pri čemu je dionica AMD-a potonula 5,6 posto.

U takvim uvjetima Nasdaq indeks potonuo je 1,98 posto, na 2.039 bodova. Njujorški Dow Jones indeks oslabio je 0,8 posto, na 10.928 bodova.

Nadalje, podružnica američke središnje banke Fed u Philadelphiji objavila je da je njezin indeks poslovne aktivnosti u srednjoatlantskoj regiji pao na najnižu razinu od siječnja dok troškovi rastu. To je pritisnulo raspoloženje na tržištu, a najviše je spustilo cijene dionica transportnih kompanija, u prosjeku za 4,4 posto.

"Dionice su izgubile na cijeni nakon nekoliko lošijih poslovnih izvješća i slabog indeks poslovne klime", ocijenio je Steve Neimeth, portfelj menadžer pri AIG SunAmerica Asset Managementu.

Među većim gubitnicama isticale su se i dionice proizvođača teške građevinske opreme Caterpillara, koje su potonule 2,9 posto nakon što je najveći svjetski proizvođač ugljena u privatnom vlasništvu Peabody Energy Corp. izvijestio da očekuje pad dobiti. Naime, Caterpillarovi klijenti uključuju najveće svjetske kompanije u rudarstvu i energetici.

Na europskim burzama cijene dionica blago su oscilirale. Pritom je londonski Ftse indeks oslabio nekih 7 bodova, na 5.771 bod. Frankfurtski DAX ojačao je 6 bodova, na 5.546 bodova.

Hina