Info servis

Nužnost izrade hrvatske drvno tehnološke platforme

Izrada Hrvatske drvno tehnološke platforme (HDTP), koja će biti sastavni dio Drvno tehnološke platforme Europske unije, predviđena je Operativnim programom razvoja industrijske prerade drva koji je jučer usvojila hrvatska Vlada, istaknuo je pomoćnik ministra poljoprivrede Ivica Grbac na današnjoj sjednici Vijeća Udruženja drvno-prerađivačke industrije Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Cilj izrade nacionalne tehnološke platforme, kako je pojasnio, je stvaranje dugoročne razvojne strategije drvnog sektora temeljene na istraživanju i razvoju.

Strateški ciljevi HDTP-a su upoznavanje multifunkcionalnosti šumskih resursa i održivosti upravljanja njima, povećanje raspoloživosti i uporabe šumske biomase za proizvode i energiju, razvoj inteligentnih i efikasnih proizvodnih procesa, razvoj inovativnih proizvoda itd.

Istraživačka područja tehnološke platforme biti će šumarstvo, industrijska prerada drva, proizvodnja celuloze i papira, bio-energija i nove poslovne mogućnosti, a izrada dokumenta predviđena je u trećoj vremenskoj fazi petogodišnjeg Operativnog programa, odnosno od početka 2008. do kraja 2010. godine.

Sudionici današnjeg sastanka pozdravili su donošenje Operativnog programa industrijske prerade drva, ističući kako je riječ o značajnom dokumentu za sektor. Osim toga, usvajanjem Operativnog programa, Vlada je potvrdila kako je drvna industrija strateški sektor gospodarstva, rečeno je.

Prema Operativnom programu razvoja industrijske prerade drva država će u narednih pet godina financirati razvoj drvne industrije s više od 200 milijuna kuna iz proračuna, a kroz povoljne kreditne linije predviđa se plasirati više od 1,7 milijardi kuna.

Uz to se, kako je rečeno, računa i na sredstva iz predpristupnih EU fondova, a veća i modernija domaća proizvodnja namještaja, nove tehnologije, veći broj zaposlenih samo su neki od rezultata što bi ih trebao dati petogodišnji Operativni program.

Hina