Info servis

Predstavljen Centar za poslovne informacije HGK

Hrvatska gospodarska komora (HGK) predstavila je danas rad svog Centra za poslovne informacije, namijenjenog pružanju informacija članicama komore te ostalim domaćim i stranim poduzetnicima ili investitorima o poslovnim subjektima, poslovnom okruženju, propisima i ostalih specifičnih informacija, koje se mogu pripremiti u suradnji sa sektorima i centrima u HGK te vanjskim institucijama.

Prema riječima direktorice Centra Lidije Švaljek, Centar pruža informacije iz poslovno-informacijskih servisa HGK, poput Registra hrvatskih tvrtki, Registra izvoznika i uvoznika, Registra stranih predstavništava u Hrvatskoj, burza robe i usluge te otpada i sl.

Također, Centar prikuplja i podatke za Očevidnik pokretnina i nekretnina o svim nekretninama koje se prodaju u ovršnom postupku te o pokretninama čija je procijenjena vrijednost veća od 50 tisuća kuna.

Ujedno, Centar izdaje i ovjerava isprave nužne za izvozne poslove (npr. o podrijetlu roba), kao i tzv. ATA karnete, odnosno isprave za privremeni uvoz i izvoz.

Unazad godinu dana Centar bilježi sve veći broj zahtjeva za primjerice izrade bonitetnih izvješća, posebice stranih tvrtki, zatim za izdavanje potvrda o članstvu u HGK, kao i gotovo svih vrsta isprava nužnih za vanjsku trgovinu ili sudjelovanje na međunarodnim javnim natječajima i javnim natječajima za poslove koji se financiraju iz sredstava Europske komisije, što pokazuje, kazala je Švaljek, da se sklapa sve više izvoznih poslova.

Primjerice, dodala je, sve se češće traže potvrde o hrvatskom nepovlaštenom podrijetlu, koje hrvatskim tvrtkama najčešće trebaju pri ugovaranju poslova s arapskim zemljama, što prema njenim riječima ukazuje na povratak trenda ugovaranja poslova velikih hrvatskih tvrtki u tim zemljama, prekinutog 1990-tih.

Švaljek je istaknula i dobru suradnju s vladinim servisom Hitro.hr, koji stranke za koje ne mogu obaviti traženo upućuju na Centar, ali i sa stranim ulagačima, poput talijanskog Benettona i austrijskog Boxmarka, kojima su pomagali prilikom realizacije njihovih investicija u Hrvatskoj.

Hina