Info servis

Dio ruskog klirinškog duga podmirivat će se razminiranjem, energentima

Klirinški dug Rusije Hrvatskoj (koji se procjenjuje na oko 600 milijuna dolara), ruska će strana podmiriti dijelom angažiranjem svojih tvrtki na razminiranju Hrvatske, dijelom razmjenom roba, napose energenata - plina i nafte, a ruski je prijedlog i isporukom protupožarnih helikoptera, istaknuo je ministar gospodarstva Hrvoje Vojković nakon razgovora s ministrom za izvanredne situacije Ruske Federacije Sergejom Kužugetovičem Šojguom.

Teme razgovora dvojice ministara i izaslanstava bile su vezane uz pripremu sjednice hrvatsko-ruske Međuvladine komisije za trgovinsko-gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju, koja bi se trebala održati u Moskvi od 30. rujna do 3. listopada, a čiji su predsjedatalji Vojković i Šojgu.

Ističući kako su politički odnosi dviju država u usponu, ministar Vojković je kazao da to nažalost ne prati i takav razvoj gospodarskih odnosa, kako ne možemo biti zadovoljni vanjskotrgovinskom razmjenom, koja je štoviše i pala u prvom kvartalu ove godine.

Razgovaralo se o nizu sporazuma o suradnji, među kojima je i onaj o poticanju i uzajamnoj zaštiti investicija, o turizmu, koji bi trebao biti potpisan za vrijeme Dubrovačkih ljetnih igara, a hrvatska je strana upoznala ruske predstavnike i s privatizacijskim procesima, posebice energetike, petrokemije i turizma te korištenju slobodnih zone te luka. Bilo je i riječi, kazao je Vojković, o mogućoj suradnji hrvatskih tvrtki, primjerice Končara i Đure Đakovića u obnovi elektroenergetskih postrojenja u Rusiji te isporuci poljoprivredne mehanizacije.

I ruski i hrvatski ministar su se suglasili kako uz trgovinske odnose, treba razvijati i više oblike suradnje, poslovne kooperacije, zajedničke tvrtke za ulaganja.

Predsjednik Savjeta Hrvatskog centra za razminiranje Davorko Vidović zadovoljan je konkretnošću razgovora, naglasivši da bi do 1. kolovoza trebalo za potpisivanje pripremiti sporazum ili ugovor o uključivanju ruskih tvrtki u razminiranje površina u Hrvatskoj. Koliko će njihov angažman trajati (primjerice tri, četiri ili pet godina) ovisit će o kvotama (postotcima) od ukupnog klirinškog duga Hrvatskoj koje se sporazumno utvrđuju.

Složivši se za svime što su rekle njegove hrvatske kolege, ruski ministar za izvanredne situacije Šojgu je najavio da bi se kroz mjesec dana u Moskvi trebao održati sastanak sa svim državama sljednicama bivše Jugoslavije o klirinškom dugu, kako bi se potpisao i sporazum o dugu po zemljama.

Ukupan klirinški dug Rusije prema državama bivše Jugoslavije iznosi oko 2,2 milijarde dolara, a na Hrvatsku otpada, kako se procjenjuje, gotovo 30 posto, odnosno oko 600 milijuna dolara.

Hina