Info servis

Sabor prihvatio izvješće HNB-a

Hrvatski je sabor u petak prihvatio godišnje Izvješće HNB-a koje je raspravljeno u četvrtak te Prijedlog strategije mirovinskoga sustava i sustava socijalne skrbi.

Uz Izvješće HNB-a, na prijedlog Odbora za financije i državni proračun, prihvaćen je i zaključak kojim je središnja banka obvezana da, u roku 30 dana, Saboru dostavi cjelovito izvješće o radu sektora nadzora i kontrole HNB-a od njegova osnutka do danas.

Na prijedlog Kluba SDP-a središnja je banka obvezana da, u istom roku, izvrši kontrolu kredita koje su poslovne banke odobravale za otkup dionica, udjela i imovine poduzeća, banaka i drugih financijskih institucija. O nalazu kontrole HNB bi, po prihvaćenom zaključku, trebala izvijestiti Sabor, a utvrdi li nezakonitosti, i Državno odvjetništvo.

Uz strategiju razvitka mirovinskoga i socijalnog sustava, Vlada je zaključkom obvezana da Saboru, što skorije, na ratifikaciju uputi Socijalnu povelju Vijeća Europe, iz 1961., te revidiranu Povelju, iz 1995.

Sjednica je nastavljena raspravom o Izvješću o realizaciji Vladinih zaključaka, vezanih uz konsolidaciju društava agroindustrije.



Hina