Info servis

Nagrade splitske gospodarske komore

Na današnjoj svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore (HGK ŽK) Split tvrtka "Dalmacijacement" proglašena je najuspješnjim poduzećem u Splitsko - dalmatinskoj županiji u kategoriji velikih poduzeća s prihodima u 2005. godini većim od 900 milijuna kuna.

Kako je istaknuto na sjednici, Dalmacijacement je vodeći proizvođač cementa u regiji i jedan od najvećih izvoznika s dalmatinskog područja. Promjenom vlasničke strukture postao je dio multinacionalne kompanije Cemex sa sjedištem u Meksiku, koja zauzima treće mjesto u svjetskoj cementnoj industriji.

Dalmacijacement je Zlatnu plaketu zaslužio zahvaljujući prošlogodišnjim rezultatima kada je proizveo dva milijuna tona cementa, te se unatoč snažnoj medunarodnoj konkurenciji učvrstio na britanskom, portugalskom, talijanskom, španjolskom i slovenskom tržištu. Prosječna radnička plaća iznosila je oko 6000 kuna, uključujuči i druge pogodnosti zajamčene kolektivnim ugovorom.

Predsjednica županijske Gospodarske komore Jadranka Radovanić podsjetila je na poslovne uspjehe te tvrtke poput stalnog porasta izvoza, zbog čega je Dalmacijacement i treću godinu zaredom nagrađen Zlatnom plaketom.

Zlatna plaketa za najuspješniju tvrtku u kategoriji srednjih tvrtki pripala je Hotelskom poduzeću Brela koje je, prema obrazloženju Gospodarskog vijeća, poslovne rezultate utrostručilo u odnosu na razdoblje od prije šest godina. Hotel Berulia, koji posluje u sastavu tog poduzeća, proglašen je jednim od najpoželjnijih svjetskih odredišta, a hotel Soline dvije godine za redom nagrađen je priznanjem za najbolji hotelski servis prema ocijeni inozemnih turista.

U kategoriji malih poduzeća najboljim je proglašen vrgorački Krah -proizvođač alata i cijevi koji je prošle godine prihode povećao za 19 posto uz rekordan rast izvoza od čak 243 posto u odnosu na 2004. godinu.

Gospodarsko vijeće HGK ŽK Split dodijelilo je i Zlatnu plaketu za inovacije obiteljskom obrtu Trapula iz Marine za ribarsku vršu na sklapanje koja je na međunarodnim izložbama nagrađena srebrnim i zlatnim medaljama.

Posebna nagrada za uzorno ponašanje u odnosima s potrošačima dodijeljena je splitskom trgovačkom poduzeću Brodomerkur koji je zajedno s Dalmacijavinom dobio i priznanje za 60. obljetnicu postojanja. A za 50 godina rada priznanje HGK ŽK Split dobila je splitska Mljekara Mils.



Hina