Info servis

Počeli radovi na II B fazi izgradnje punog profila autoceste Rijeka-Zagreb

Početak radova na izgradnji II B faze autoceste Rijeka - Zagreb, odnosno dopune na puni profil dionice autoceste od Kikovice do Stare Sušice, dužine 44,26 kilometra, označen je danas na prigodnoj svečanosti pored tunela Hrasten nedaleko od čvora Oštrovica, a potom je puštena u promet desna cijev tunela Čardak.

Izgradnja II B faze autoceste, ukupne vrijednosti 250,6 milijuna eura, financira se zajmom Europske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvoj, a rok završetka radova i početak prometovanja punim profilom autoceste Rijeka - Zagreb u cijeloj dužini je kraj 2008. Nakon početka radova na toj dionici puštena je u promet desna cijev tunela Čardak, dužine 601 metar i pripadajući dio trase autoceste na dionici od Kupjaka do Vrbovskog, dužine 2396 metra.

Radovi na tunelu počeli su u travnju 2005., a obavila ih je tvrtka Konstruktor-inženjering d.d.

Državni tajnik za gospodarstvo i predsjednik Nadzornog odbora tvrtke Autocesta Rijeka-Zagreb d.d. Vladimir Vranković kazao je na prigodnoj svečanosti da je osim za domaći promet i gospodarstvo, autocesta značajna za povezivanje srednje Europe s Jadranom i riječkom lukom.

Vlada neće stati nakon završetka autoceste, rekao je Vranković te dodao da, među ostalim, "treba riješiti riječki prometni čvor gdje je došlo do nereda u prostoru".

Predsjednik Uprave Autoceste Rijeka - Zagreb d.d. Jurica Prskalo istaknuo je da su ostvareni preduvjeti da autocesta bude u punom profilu dovršena u predviđenu roku.

Dopuna na puni profil autoceste Rijeka - Zagreb, odnosno II B faza izgradnje u dužini 44,26 km od Kikovice do Stare Sušice podijeljena je na pet dionica, na njima će biti izgrađena četiri viadukta i osam tunela, a radove će obaviti tri poslovne udruge.

Dionica Kikovica - Oštrovica dugačka je 7,37 km, vrijednost radova je 32,4 milijuna eura, izvođač je Poslovna udruga koju predvodi Viadukt d.d., a rok završetka je 488 dana.

Dionica Oštrovica - Vrata bit će dugačka 12,44 km, vrijednost radova je 68,9 milijuna eura, glavni izvođač je Hidroelektra-niskogradnja d.d., a rok završetka radova je 855 dana.

Dionica Vrata - Delnice, dužine 8,93 km, vrijedna je 45,8 milijuna eura, izvođače će predvoditi Viadukt d.d., a rok završetka je 610 dana.

Dionica od Delnica do Kupjaka, dužine 7,93 km, stajat će 44,8 milijuna eura, Poslovnu udrugu predvodi Konstruktor-ineženjering d.d., a radovi vrijedni 44,8 milijuna eura trebali bi biti gotovi u roku od 610 dana.

Posljednja dionica od Kupjaka do Stare Sušice dugačka je 7,59 km, vrijednost radova je 58,7 milijuna eura, rok završetka 936 dana, a vodeći partner u Poslovnoj udruzi je Konstruktor-inženjering d.d.



Hina