Info servis

EU očekuje od Hrvatske potpuno prihvaćanje standarda telekom tržišta

Europska Unija od Hrvatske očekuje potpuno prihvaćanje standarda telekomunikacijskog tržišta koji vrijede na području Unije, a svako kašnjenje u procesu prihvaćanja EU normi može pogodovati nekim operaterima, no ne i korisnicima.

Istaknuto je to na današnjoj radionici 'Telekomunikacijsko tržište i tehnološki trendovi', u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i administracije CARDS programa u Hrvatskoj.

Prihvaćanje Unijinih standarda na području telekomunikacija prije svega znači bržu provedbu liberalizacije tržišta. Hrvatska si ne smije dopustiti da pritisak u tom smjeru stiže iz Brisela, nego mora sama poduzeti korake ka potpunoj liberalizaciji, rekao je voditelj CARDS-ova tima za telekomunikacije u Hrvatskoj Richard Harris.

Put koji bi Hrvatska trebala slijediti je ukidanje državnih i drugih monopola, uz istovremeni razvoj nezavisnih ekspertnih nadzornih agencija i uspostavu zakonodavstva koje će omogućiti slobodno tržišno natjecanje, rekao je Harris.

To zakonodavstvo ne smije ni na koji način diskriminirati operatere, posebice investitore u telekom sektor, a privatnim tvrtkama treba omogućiti iste uvjete poslovanja kao i drugima, rekao je Harris.

Istaknuo je i da operacijske, odnosno poslovne i regulatorne funkcije trebaju biti strogo razdvojene.

Općenito, dodao je, telekomunikacijskom biznisu treba omogućiti uvjete poslovanja kakve ima svaki drugi biznis. To stajalište o liberalizaciji telekomunikacija, kako je podsjetio, dijele EU i SAD koje su ga promovirale u Općem sporazumu o trgovini i uslugama (GATS) Svjetske trgovinske organizacije. Tako GATS zahtijeva liberalizaciju telekomunikacija, što je i dio pravnih stečevina EU-a.

Na radionici o telekomunikacijama bit će riječi i o tehnološkim te potrošačkim i tržišnim trendovima u telekomunikacijama kao i o telekomunikacijskom tržištu u Hrvatskoj.

Hina