Info servis

U Umagu održan poslovni forum za konkurentnost

Prvi Poslovni forum, koji je od 9. do 12. lipnja održan u Umagu pod nazivom "Strategija konkurentnosti za hrvatsko gospodarstvo: kako uspjeti na globalnom tržištu", još jednom je ukazao na potrebu stalnog otvorenog dijaloga i usklađivanja stajališta poslovne zajednice, Vlade i svih drugih socijalnih i društvenih partnera.

Forum, kojeg su organizirali Nacionalno vijeće za konkurentnost i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i koji je okupio pedesetak uglednih domaćih gospodarstvenika, ocijenio je kako su spoznaje o poslovnim i ukupnim događanjima na globalnoj sceni i u pojedinim konkurentnim zemljama koje su ubrzale uspjeh u vlastitom ekonomskom razvoju, dragocjena iskustva i izvori spoznaja za sagledavanje mogućih rješenja u hrvatskom gospodarstvu.

Jedna od ključnih poruka Foruma je da uspjeh na razini poduzeća, gospodarskih grana i zemlje ovisi u velikoj mjeri o inicijativi i sposobnostima poslovnih ljudi.

Sudionici Foruma okupili su se kako bi uz pomoć svjetski poznatih stručnjaka za poslovno savjetovanje analizirali trendove na području gospodarskog razvoja i analizirali svjetski relevantne primjere uspješnih korporacijskih i nacionalnih projekata konkurentnosti.

Osnovni ciljevi Foruma bili su analiza snaga koje određuju globalnu konkurentnost i njihova primjena u poduzećima i gospodarskim granama, osmišljavanje strategija na principima rješavanja problema razvijanja konkurentskih sposobnosti, rješavanje stvarnih problema u rizičnim situacijama, novi pristupi metodama poslovnog uspjeha i izgradnja procesa dijaloga.

Rad foruma odvijao se po metodi studije slučajeva (case study) razvijene u Harvardskoj poslovnoj školi i uspješno primijenjene u vodećim svjetskim poslovno - edukacijskim ustanovama.

Polazeći od analiziranja konkurentskih sposobnosti na tri razine: poduzeća, gospodarskih grana i zemlje, Forum je održan u šest međusobno povezanih tema - kako biti konkurentan u uvjetima globalizacije, interakcija između strategije poduzeća i njegova okruženja, poslovne strategije za ulazak na tržište Europske unije, provedba dobrih strategija u djelo pomoću učinkovite organizacije, kulture stjecanja znanja i motivirane radne snage, metode vrednovanja prednosti zemlje, domaćina specifičnih industrijskih "klastera" i načini suradnje poslovne zajednice i Vlade te osmišljavanje razvojnog programa konkurentnosti Hrvatske, doznaje se iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Hina