Info servis

Razgovori osječko-baranjskih i slovačkih gospodarstvenika o suradnji

Robna razmjena osječko-baranjskog gospodarstva sa Slovačkom početkom ove godine bilježi značajan porast, posebice u izvozu, i očekuje se da će ove godine, izvoz po prvi puta biti veći od uvoza, istaknuto je na današnjim razgovorima čelnika osječke Županijske komore i Trgovačko-industrijske komore iz Nitre te gospodarstvenika ovih područja.

Predsjednik HGK Županijske komore Osijek Zoran Kovačević kazao je kako je robna razmjena te županije sa Slovačkom prošle godine iznosila 12 milijuna američkih dolara, a početkom ove godine, unatoč povećanom uvozu, izvoz je povećan šest puta u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Na temelju razgovora s vodećim tvrtkama koje razvijaju poslovne odnose sa slovačkim partnerima očekuje se da bi robna razmjena ove godine mogla dosegnuti 25 milijuna dolara, pri čemu bi, nakon 11 godina suradnje sa Slovačkom, osječko-baranjski izvoz u tu zemlju, prvi puta trebao biti veći od uvoza, rekao je Kovačević.

Gospodarstvenici iz Osječko-baranjske županije u Slovačku najviše izvoze šećer, ulje, papir te proizvode građevinske i metalne industrije, a najčešće se uvoze proizvodi slovačke kemijske i plastične industrije.

Predsjednik Trgovačko-industrijske komore Nitra Miroslav Masaryk izrazio je potporu nastojanjima Hrvatske za što bržim ulaskom u Europsku uniju, ocijenivši da će tada nastupiti još bolji uvjeti za suradnju, ne samo na području trgovine, nego i proizvodnje.



Hina