Info servis

Radno vrijeme trebalo bi bolje prilagoditi obiteljskom životu

Sve nepredvidljivije radno vrijeme uzrok je povećane napetosti između radnika i poslodavaca, stoji u novoj studiji Međunarodne organizacije za rad (ILO), objavljenoj u srijedu.

U izvješću ILO-a naslovljenom "Pristojno radno vrijeme: novi trendovi, novi problemi" stoji kako promjenljiva priroda radnog vremena ima dramatične posljedice na ostatak života zaposlenih.

Sve veći pritisak zbog konkurentnosti u gospodarstvu koje je u pokretu 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, prisiljava kompanije da svoje radno vrijeme sve više prilagođavaju tržištu.

"To dovodi do povećane napetosti zbog koje je usklađivanje radnog vremena i privatnog života sve teže. Kako bismo tome doskočili potrebo je uvesti novu politiku rada", kazao je Jon Messenger, jedan od autora izvješća.

Ključni problemi na koje se studija osvrnula jesu odnosi radnika i poslodavaca te utjecaj koji netipično i nepredvidivo radno vrijeme ima na zdravlje i na sigurnost radnika.

U studiji se također navodi kako je od velike važnosti osigurati fleksibilno radno vrijeme, osobito za radnike koji imaju obiteljske obaveze, kao što su npr. žene koje moraju usklađivati svoje kućanske i poslovne aktivnosti.

Temeljeći se na nedavnom istraživanju trenda radnog vremena u industrijaliziranim zemljama, studija predlaže uvođenje "pristojnog radnog vremena" kojim bi se osiguralo radno vrijeme primjereno zdravlju radnika i njegovom obiteljskom životu.

Studija također poziva na promoviranje spolne jednakosti, promicanje poduzetnosti te omogućavanje izbora koji bi radniku dao priliku da sam bira svoje radno vrijeme.

Hina