Info servis

Savjet HNB-a: inflacija niža nego lani

Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) u srijedu je, pod predsjedanjem guvernera dr. Željka Rohatinskog, razmotrio najnovija gospodarska i novčana kretanja i donio više odluka iz svoje nadležnosti.

U priopćenju se ističe da se makroekonomska stabilnost i dalje uspješno održava. Za prvih pet mjeseci maloprodajne cijene su povećane, u odnosu na prosinac prethodne godine, za 1,9 posto. U svibnju su bile za 0,2 posto veće nego u travnju i 1,8 posto veće nego prije godinu dana. Temeljna inflacija - koja ne uključuje cijene energenata, sezonske proizvode i cijene pod izravnom kontrolom države - iznosila je za prvih pet mjeseci 0,7 posto. To govori u prilog procjeni da će ovogodišnja stopa inflacije biti niža od lanjske, posebice ako ne dođe do novog porasta cijena nafte - stoji u priopćenju sa sjednice Savjeta HNB-a.

Nakon što je smanjen priljev deviza potaknut zamjenom za euro, tečaj kune u siječnju je deprecirao, no poslije toga uslijedila je aprecijacija. Središnja banka nekoliko puta je intervenirala na deviznom tržištu, otkupivši dosad deviza u neto iznosu oko 500 milijuna eura. Temeljem takvog prirasta neto međunarodne pričuve središnje banke sada iznos nešto više od 4 milijarde dolara.

Osvrćući se na povremene prigovore da ta sredstva nisu u dovoljnoj mjeri u funkciji razvoja, Savjet HNB-a podsjeća da središnja banka otkupljuje devize na tržištu emisijom kuna, koje ulaze izravno u financijski sustav i podupiru rast kreditnih plasmana banaka gospodarstvu (u prva četiri mjeseca ove godine za 8,1 posto) i stanovništvu (porast za 12,2 posto). Tijekom prošle godine intervencijama na deviznom tržištu emitirano je ukupno 7,5 milijardi kuna, a prema sadašnjim izgledima ovogodišnji iznos bit će i veći od toga. Time središnja banka ujedno sprječava i jačanje kune u pravcu kojeg djeluje neto devizni priljev po osnovi privatizacijskih prihoda i inozemnog zaduživanja - kaže se u priopćenju.

Dalmatinska banka d.d. Zadar dobila je prethodnu suglasnost za pripajanje Istarske banke d.d. Pula i Sisačke banke d.d. Sisak, kao i za imenovanje Davorke Jakir za predsjednicu te banke.

Članovi Savjeta HNB obaviješteni su i o nedavnim razgovorima s izaslanstvom Međunarodnog monetarnog fonda, te o raspravi saborskih odbora o godišnjem izvješću središnje banke za prošlu godinu. Uz to, Savjet HNB-a obaviješten je da je središnja banka odmah nakon saborskog istupa donedavnog glavnog državnog odvjetnika, u kojem su spominjane i navodne brojne nepravilnosti i krivotvorenje dokumenata u poslovanju neimenovane poslovne banke, zatražila pobliže informacije o tome. Ured za sprječavanje pranje novca i novoimenovani glavni državni odvjetnik odgovorili su da ne raspolažu nikakvim saznanjima na kojima bi se mogla zasnivati takva izjava - stoji u priopćenju HNB-a.



Hina