Info servis

U Zagrebu započela ministarska konferencija WTO-a

Ministarska konferencija Svjetske trgovinske organizacije za države središnje i jugoistočne Europe jutros je otvorena u Zagrebu. Jedan od najvažnijih ciljeva konferencije svakako je pomoć Jugoslaviji, Bosni i Hercegovini, te Makedoniji na njihovom putu prema punopravnom članstvu u WTO-u. Upravo to je vrlo važno za Hrvatsku jer su navedene države vrlo važni vanjskotrgovinski partneri naše zemlje.

Pozivajući na aktivno sudjelovanje u daljnjem procesu liberalizacije trgovine, generalni direktor WTO-a Mike Moor je otvarajući konferenciju istaknuo važnost razmjene ideja i informacija kako bi se regija što uspješnije razvijala.

"Ovom konferencijom želimo pomoći zemljama regije koje još uvijek nisu članice WTO-a", rekao je Moor i dodao da u takvim slučajevima ima puno toga što se može i mora učiniti kako bi se tim državama pomoglo u integracijama u multilateralni trgovinski sustav.

Upravo je Hrvatska posebno zainteresirana da vrlo važni vanjskotrgovinski partneri kao što su Jugoslavija i Makedonija što prije postanu članovi Svjetske trgovinske organizacije. Hrvatski ministar gospodarstva Hrvoje Vojković kaže da će ulazak tih zemalja u WTO i našoj zemlji kao zemlji-partneru donijeti čitav niz pogodnosti: otvorit će njihovo tržište i učinit ga transparentnijim, znači da će naši gospodarstvenici i poslovne zajednice ovih zemalja na bolji način surađivati nego što su surađivali do sada.

Zato će se Vojković u slijedeća dva dana sastati s visokim dužnosnicima Jugoslavije, Makedonije, te BiH, kojima će ponuditi naše iskustvo i znanje u pregovorima s WTO-om. Za Hrvatsku su posebno važni pregovori o slobodnoj trgovini s Jugoslavijom koji su u tijeku, a Vojković kaže da će u interesu obje zemlje, proces pregovaranja već danas pokušati ubrzati.

BBC