Info servis

Alstom ponovno posluje s dobiti nakon uspjele sanacije

Jednogodišnji angažman francuske vlade oko sanacije koncerna za prometnu i energetsku tehnologiju Alstom urodila je plodom pa njegovi rezultati u poslovnoj godini 2005/2006. ponovno pokazuju dobit u visini 178 milijuna eura.

Usporedbe radi, u prethodnoj je poslovnoj godini koncern zabilježio gubitak u visini 628 milijuna eura. U istom su razdoblju njegovi prihodi porasli s 12,9 na 13,4 milijarde eura.

Francuska je vlada tek krajem travnja ispunila zahtjev Europske komisije kojim se od nje tražilo da građevinskom i medijskom koncernu Bouyguesu proda svoj 21-postotni udio u Alstomu.

Alstom je povećao operativnu dobit sa 471 na 746 milijuna eura, smanjivši istodobno dug sa 1,65 na 1,25 milijardi eura.

"Nakon skorašnje prodaje odjela za pomorski promet grupa će se usredotočiti na temeljno poslovanje a to je proizvodnja električne energije i željeznički promet", objavio je Alstom u službenom priopćenju.

U programu sanacije država je odbacila pokušaje Siemensa da preuzme dijelove Alstoma i sama je ušla u njegovu vlasničku strukturu. Prodaja dionica Bouyguesu osigurat će koncernu "dugoročnog referentnog dioničara" koji će moći spriječiti pokušaje inozemnih koncerna da preuzmu Alstom i istodobno osigurati državnoj blagajni zaradu od 1,26 milijardi eura.

Burza je pozitivno reagirala na Alstomove poslovne rezultate pa je vrijednost njegove dionice porasla za 1,9 posto na 76,20 eura. Početkom godine dionica je stajala 49 eura.



Hina