Info servis

Vukelić pozvao švicarske poduzetnike na ulaganja u Hrvatskoj

Europska perspektiva je motiv za Hrvatsku da se reformira, a sklopu reformi među prioritetima hrvatske Vlade su jačanje poduzetništva, poticanje proizvodnje i jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva te jačanje uloge znanja, znanosti i novih tehnologija, istaknuo je ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić na današnjem Gospodarskom forumu koji su u Zuerichu organizirali Zurcher Kantonalbanke (ZKB), hrvatsko veleposlanstvo u Švicarskoj te Švicarska trgovinska komora.

Napomenuo je i kako su Hrvatska i Švicarska potpisale sve ugovore koji uređuju zakonodavni okvir za razvoj poslovnih odnosa, ulaganja i područje socijalnog osiguranja.

Državna je administracija, naglasio je, poduzela odgovarajuće korake za ostvarivanje temeljnih preduvjeta za razvoj suradnje, a na gospodarskim je subjektima da dalje razvijaju svoje poslovne odnose.

Tvrtke dviju zemalja dobro surađuju u području licencnih odnosa, kao i na području prehrambene industrije te industrije tračničkih vozila.

Belupo je tako potpisao ugovor s tvrtkom Hoffmann-LaRoche, Podravka je obnovila poslovne veze s tvrtkom Nestle i postala njihovim zastupnikom za regiju, a izgledna je i suradnja TŽV Gredelj s švicarskim Stadlerom.

Iz navedenih primjera očito je kako su poslovni ljudi dviju zemalja prepoznali mogućnosti suradnje, a Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva i hrvatska Vlada pozdravljaju tu suradnju te će je i dalje podržavati i poticati, zaključio je ministar Vukelić na Gospodarskom forumu.

Na Forumu su sudjelovali i predstavnici tvrtki Hoegger AG iz Flawila i Model Grupe iz Weinfeldena, koji su okupljenim švicarskim gospodarstvenicima predstavili svoja dobra iskustva u ulaganjima u Hrvatskoj.

Tvrtka Hoegger, proizvođač strojeva i opreme za prehrambenu industriju, je krajem 2005. godine u proizvodno postrojenje u Slobodnoj zoni Varaždin uložila 5 milijuna eura.

Tvrtka Model Grupa se pak bavi proizvodnjom papira i kartona, a 2001. godine je preuzela hrvatsku tvrtku Model Pakiranja d.d. iz Zagreba. Vrijednost poslovanja zagrebačke tvrtke, koja zapošljava 150 radnika, u 2005. godini dosegao je 100 milijuna kuna. Tvrtka Model Pakiranja izvozi 50 posto svog asortimana na tržišta Mađarske, Slovenije, Austrije, BiH te Srbije i Crne Gore.



Hina