Info servis

Karlovac: susret hrvatskih i slovenskih gospodarstvenika

Šesti poslovni susreti slovenskih gospodarstvenika Dolenske i Bele Krajine i gospodarstvenika Karlovačke županije počeo je danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Karlovac (ŽKK).

Predsjednik ŽKK Zlatko Kuzman rekao je da bi robna razmjena za obje strane s obzirom na mogućnosti trebala biti znatno veća. Izvoz karlovačkog županijskog gospodarstva smanjuje se iz godine u godinu, a uvoz povećava, rekao je Kuzman.

Od ukupnog izvoza Karlovačke županije koji je prošle godine iznosio 93 milijuna dolara, u susjednu Sloveniju izvezeno je svega 6,2 milijuna dolara. Od ukupnog uvoza od 160 milijuna dolara, iz Slovenije je u Karlovačku županiju uvezeno 10,2 milijuna dolara robe, rekao je Kuzman.

U ime Gospodarske komore iz Novog Mesta, njen predsjednik Janko Goleš poželio je okupljenim predstavnicima tridesetak hrvatskih i slovenskih tvrtki da u bilateralnim razgovorima koji su planirani za popodnevni dio susreta nađu obostrane interese suradnje.

Na prijepodnevnom dijelu skupa svoje su poslovne mogućnosti predstavili proizvođač Renaultovih vozila "Revoz", farmaceutska tvrtka "Krka", te "Unitehna", koja ima planove u vezi s bivšom pilanom u Ribniku na području Ozlja, koja se prostire na 32 tisuće četvornih metara.

Predstavljen je i razvojno - turistički projekt slovenskih i hrvatskih graničnih gradova i općina "Putevima baštine". Radi se o projektu razvoja seoskog eko-turizma kao novog turističkog proizvoda čija svrha je objedinjavanje potencijala prirode, tradicijske i kulturno-povijesne baštine.

Istovjetni projekt razvija se i u Sloveniji također uz rijeku Kupu, pa je radni naziv projekta "Putovima baštine s obje strane rijeke Kupe".

Hina