Info servis

Lura ostvarila 15,1 milijun kuna neto dobiti

Prehrambena industrija Lura u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila neto dobit od 15,1 milijuna kuna, koja je za 6,8 milijuna kuna manja nego u istom razdoblju lani, objavili su iz Lure.

Dobit prije poreza i kamata (EBIT) iznosila je 22 milijuna kuna i viša je u usporedbi s 17,7 milijuna kuna ostvarenih u istom razdoblju prošle godine.

U prvom tromjesečju ove godine Lura je ostvarila poslovne prihode u iznosu od 497,8 milijuna kuna, što je porast od 4,8 posto.

Prihodi od prodaje iznosili su 492,5 milijuna kuna i veći su za 4,7 posto. Pritom prihodi od prodaje na domaćem tržištu bilježe rast od 2,1 posto te iznose 387,3 milijuna kuna, a čine 78,7 posto ukupnih prihoda od prodaje. Prihodi od prodaje na međunarodnim tržištima iznosili su 105,1 milijuna kuna i čine 21,3 posto ukupnih prihoda od prodaje te su povećani za 15,8 posto.

U Luri su istaknuli kako se u prvom tromjesečju aktivno radilo na projektu unapređenja sirovinske osnove, s ciljem prilagodbe standardima Europske unije.

Tijekom spomenutog razdoblja, kako su pojasnili, nastavilo se raditi na jačanju i rastu tržišnih udjela na području Hrvatske, a intenzivno se radilo i na odvajanju segmenta bezalkoholnih pića i napitaka u samostalnu pravnu osobu.

Tako od 2. svibnja, Lurina divizija pića posluje kao samostalno povezano društvo u 100 postotnom vlasništvu Lure, pod nazivom Eurobev d.o.o.

Tijekom prva tri ovogodišnja mjeseca nastavljen je i projekt restrukturiranja administrativnih, servisnih i korporativnih funkcija kompanije, te prodaje neoperativne imovine, uz pripreme kompanije za prelazak na funkcionalnu organizaciju.

Hina