Info servis

NVK: Hrvatska nisko na IMD-ovoj listi konkurentnosti

Prema rezultatima Svjetskog godišnjaka konkurentnosti za ovu godinu, koji izrađuje International Institute for Management Development (IMD) iz Lausanne, a koji je danas predstavilo Nacionalno vijeće za konkurentnost (NVK), Hrvatska se nalazi na 59. mjesto od 61 uključene zemlje, pri čemu je po potencijalima u turizmu zauzela prvo, a po efikasnosti poslovnog sektora posljednje mjesto.

Prema riječima predsjednika NVK Darka Marinca, Hrvatska je po prvi put uključena na IMD-ovu listu, zbog čega je nemoguća usporedba ili praćenje napretka, no značajno je i samo uvrštenje, obzirom da IMD u tu listu uključuje samo zemlje za koje drži da mogu osigurati točne i vjerodostojne podatke.

Rezultate je predstavila članica NVK Slavica Singer, koja je kazala da su se kao osnovne konkurentske snage Hrvatske pokazale izuzetna trgovinska otvorenost, kvaliteta fizičke infrastrukture i obrazovanja te povoljna razina cijena.

Istodobno, kao osnovne slabosti navela je poslovnu neefikasnost, nedovoljnu razvijenost tržišta rada, visoku nezaposlenost, posebice među mladima te višegodišnju nezaposlenost, kao i nedovoljnu efikasnost državne uprave.

Iz toga su izvedeni i konkurentski izazovi pred Hrvatskom u ovoj godini - daljnje reforme državnog sektora (pravosuđa i javne uprave, smanjenje državne potrošnje, deficita i poreza), jačanje inovativnosti i tehnološkog razvoja, ubrzanje privatizacije i restrukturiranja državnih tvrtki, veće ulaganje u znanosti i obrazovanje te bolja suradnja akademske i poslovne zajednice.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, kao predstavnik Vlade u NVK, posebice se osvrnuo na podatak da je Hrvatska bolje ocijenjena na području osnovnog i srednjoškolskog nego visokoškolskog obrazovanja.

Pritom je naglasio da već iduće godine očekuje znatan napredak, posebice u boljoj suradnji znanosti i gospodarstva, za što je kao jedan od pozitivnih primjera naveo Institut Ruđer Bošković, koji je nedavno osnovao tvrtku Ruđer - inovacije d.o.o., upravo namijenjenu znanstvenoj pomoći gospodarstvu.

IMD-ov godišnjak konkurentnosti analizira i rangira 61 zemlju i regiju na osnovu 312 kriterija, i to temeljem statističkih podataka te podataka iz ankete, koju su u Hrvatskoj ispunili predstavnici 51 tvrtke.

Prva tri mjesta na listi zauzimaju SAD, Hong Kong i Singapur, dok se Hrvatska nalazi u skupini zemalja kandidata za članstvo u EU, ali je iza njih (Bugarska je na 47., a Rumunjska na 57. mjestu), a ispred Indonezije i Venecuele.

Skupinu 'posljednjih' na listi iznenađujuće predvodi Italija, što je Singer pojasnila činjenicom da je to jedina od uključenih zemlja koja lani nije ostvarila gospodarski rast.



Hina