Info servis

Industrogradnja traži strateškog partnera

Industrogradnja je na koljenima, stanje u tvrtci je teško i premda postoji mogućnost oporavka, nitko ne može dati jamstvo za zaokret ka pozitivnom poslovanju, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Industrogradnji član Nadzornog odbora te tvrtke Josip Galinec.

Rješenje vidi u dovođenju strateškog partnera koji bi pokrio dio gubitka koji je u prošloj godini iznosio 214,5 milijuna kuna i premašio polovicu iznosa temeljnog kapitala.

Nijedna domaća građevinska tvrtka, kaže Galinec, nije pokazala interes za povezivanje s Industrogradnjom, pa su u tijeku pregovori s nekoliko stranih privatnih equity investitora, a dva od njih su u postupku dubinske analize Industrogradnjine poslovne dokumentacije (due dilligence).

No, odluka o strateškom povezivanju, neće ovisiti samo o rezultatima due dilligencea, nego i o revizijskom nalazu poslovnog izvještaja za prošlu godinu, a on će, gotovo je sigurno, biti negativan, kaže Galinec.

Prema njegovoj ocjeni, stanje u Industrogradnji rezultat je višegodišnjeg neurednog poslovanja, stečaja povezanih društava, prikrivanja stvarnog stanja i napuhavanja bilanci.

Po podacima koje je iznio, u strukturi gubitka 107 milijuna odnosi se na nenaplaćena potraživanja od kupaca, 81 milijuna je vrijednost danih kredita povezanim društvima, a ostatak je operativni gubitak.

Velik dio tih potraživanja nije naplativ, jer su društva od kojih se potražuje (Industrogradnja Trgovina, Građenje, Izoind), u stečaju ili na putu za stečaj. Isto tako, dodao je, protiv i u korist Industrogradnje vodi se oko 5 tisuća sudskih sporova te ocijenio "preoptimističnom", rezervaciju 25 milijuna kuna za troškove tih sporova.

Ipak, ocijenio je da tvrtka ima perspektivu, pri čemu se, kako je rekao, oslanja na svoje stručnjake i zaposlenike. Njima, pak, plaće stižu redovno zadnja tri mjeseca, a provode se i druge mjere koje bi trebale biti predstavljene na izvanrednoj skupštini u lipnju.

Na skupštini, koja se mora održati, jer je gubitak veći od polovice temeljnog kapitala bit će predloženo njegovo smanjenje, najavio je.

Građanima koji čekaju useljenje u objekte koje Industrogradnja gradi poručio je da će to moći prije sezone godišnjih odmora (POS u Španskom i Vrbanima, Dubrava), te najavio završetak radova na Domovinskom mostu u Zagrebu i riječkoj obilaznici u predviđenim rokovima.

Hina