Info servis

NVK podržao Vladin Strateški razvojni okvir

Nacionalno vijeće za konkurentnost (NVK) podržalo je 'Strateški okvir za razvoj Hrvatske 2006.-2013.', Vladin dokument koji određuje glavne pravce razvoja Hrvatske u sljedećih sedam godina, priopćio je NVK.

Članovi Vijeća, koje čine predstavnici poslovne zajednice, sindikata, znanosti i Vlade, ujedno su pozvali relevantne društvene čimbenike da podrže daljnje korake Vlade u provedbi tog dokumenta.

Prema Strateškom okviru za razvoj, hrvatska bi ekonomija u sljedećih sedam godina trebala rasti po prosječnoj stopi od 6 posto, dostižući 75 posto prosječnog dohotka po stanovniku zemalja Europske unije.

U raspravi, koja je uslijedila nakon što je članovima Vijeća Strateški okvir predstavila državna tajnica Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju Martina Dalić, istaknuto je da on polazi od sličnih pretpostavki i dolazi do sličnih zaključaka kao i NVK-ovih 55 preporuka za povećanje konkurentnosti.

Članovi Vijeća posebno su pozdravili usmjerenje Strateškog okvira na povećanje konkurentske sposobnosti Hrvatske te na teme koje je Vijeće pokrenulo u proteklih nekoliko godina.

To su manja i učinkovitija država, nužnost cjeloživotnog obrazovanja, veća ulaganja u istraživanje i razvoj, smanjenje državnih poticaja neefikasnim industrijama, nastavak privatizacije kroz tržište kapitala te fleksibilnije tržište rada, kaže se u priopćenju.



Hina