Info servis

ZV: otvoreni sajmovi Građenje i opremanje

Na Zagrebačkom velesajmu (ZV) danas je otvoreno pet međunarodnih sajmova pod zajedničkim nazivom "Građenje i opremanje", a riječ je o međunarodnim sajmovima graditeljstva, obrtništva, alatnih strojeva i alata, zavarivanja i antikorozivne zaštite.

Sajmovi "Građenje i opremanje" najveća su sajamska manifestacija na ZV-u po broju izlagača i izložbenoj površini u prvoj polovici godine. Tako će se do 29. travnja na 85 tisuća četvornih metara predstaviti ukupno 1.562 izlagača iz 32 zemlje.

Otvarajući sajmove, ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić istaknula je kako je cilj Vlade stvoriti stimulativno okruženje za razvoj poduzetništva i poticanje izvoza. Osvrnuvši se na trenutačnu situaciju u graditeljstvu u kojem vlada rascjepkanost, kazala je kako se ono treba prilagoditi standardima koji vrijede u Europskoj uniji, a hrvatskim poduzetnicima treba osigurati vrijeme prilagodbe kako bi se pripremili za nove uvjete rada koji ih čekaju ulaskom na europsko tržište.

Povećanje konkurentnosti hrvatskih tvrtki, kako je kazala, neprovediva je ukoliko se ne prihvate europski standardi, a najavila je i skraćivanje postupka izdavanja građevinske dozvole što će graditeljima zasigurno olakšati poslovanje.

Direktor ZV-a Davorin Spevec kazao je kako je ZV oduvijek bio idealno mjesto za prezentaciju hrvatskog gospodarstva, mjesto za upoznavanje najnovijih svjetskih trendova ali i sklapanja novih poslova.

Prema riječima predsjednika HOK-a Stjepana Šafrana, zadnjih je godina vidljiv trend razvoja obrta u svim segmentima, a prošle je godine najviše obrta otvoreno u proizvodnim djelatnostima. Šafran je ponovio kako su usvajanje novih tehnologija i visoka kvaliteta proizvoda nužni za povećanje konkurentnosti i razvoj obrtništva.

Tijekom pet dana trajanja sajmova održat će se niz stručno-popratnih aktivnosti, kao što su Dan graditelja i tradicionalni Obrtnički forum, na kojem će biti riječi o prilagodbi obrtništva zahtjevima Europske unije. Osim toga, bit će održan i skup o

strategiji razvoja obrtničkog zadrugarstva, korištenju interneta u poslovne svrhe itd.

U sklopu sajmova dodijelit će se nagrade i priznanja najuspješnijim izlagačima.



Hina