Info servis

Dionice Vira u Službenom tržištu Zagrebačke burze

Dionice Viro tvornice šećera uvrštene su danas u Službeno tržište Zagrebačke burze, a tim se dionicama počelo trgovati u 10 sati.

Ugovor o uvrštenju dionica Vira u prvu kotaciju Zagrebačke burze potpisali su predsjednik Uprave Vira Damir Barić, direktor Zagrebačke burze Marinko Papuga, a agent uvrštenja je Hrvatska poštanska banka (HPB).

Uvrštenje u Službeno tržište, kako je rekao prokurist Vira Željko Zadro, rezultat je velikih ulaganja u modernizaciju tvornice i jačanje njenog položaja na tržištu. Dodao je kako vjeruje da će završetak ulaganja započetih krajem prošle godine u iznosu većem od 40 milijuna kuna dodatno učvrstiti položaj tvrtke i pridonijeti daljnjem rastu cijena dionica.

Želja je, kako je kazao, da Viro postane moderna, uspješna tvornica s godišnjom proizvodnjom od 100.000 tona šećera i ostvarenom dobiti od 80 milijuna kuna. Ponovio je kako su još uvijek ustrajni na ideji povezivanja domaćih šećerana te kako se sve više orijentiraju na izvoz na tržišta BiH i Makedonije.

Damir Barić je pak istaknuo kako u ovoj godini očekuju još bolje poslovne rezultate nego lani kada je Viro ostvario najbolje rezultate u povijesti tvornice.

Ostvaren je ukupni prihod od 503,7 milijuna kuna, od čega je 211,57 milijuna kuna generirano izvozom. Neto dobit lani je ostvarena u iznosu od 73,57 milijuna kuna.

Viro je preradio 490.000 tona šećerne repe, od čega je proizvedeno 65.711 tona šećera. Uz to, proizvedeno je 41.769 tona šećerne trske, 22.074 tona repinih rezanaca i 17.165 tona melase.

U ovoj godini, kako je kazao, očekuje se prerada 500.000 tona šećerne repe, što bi bila rekordna količina.

Marinko Papuga je kazao kako će uvrštenje dionica Vira u najvišu burzovnu kotaciju doprinijeti daljnjem jačanju Burze, čija se tržišna kapitalizacija približila iznosu od 140 milijardi kuna, a rast broja transakcija povećan je 36 posto.

Postupak javne ponude dionica Viro tvornice šećera započela je 18. siječnja ove godine, a 2. veljače otvoren je za ulagače koji su upisali cjelokupno izdanje od 346.667 dionica vrijednih 126,5 milijuna kuna u 18 sekundi.

Zbog velikog interesa dionice su 10. travnja uvrštene u Usporedo tržište Zagrebačke burze, a u prvom je danu promet premašio 42 milijuna kuna. Od uvrštenja u Usporedno tržište cijena dionica Vira porasla je za 40,55 posto, a ostvaren je ukupni promet od 53,8 milijuna kuna.

Hina