Info servis

Javni pozivi za osnivanje i razvoj klastera

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva objavit će sutra javne pozive za projekte "Klasteri - udruživanjem do uspjeha" i "Preventivna zaštita potrošača" za 2006. godinu.

Javni poziv za Projekt "Klasteri - udruživanjem do uspjeha" namijenjen je predstavnicima te voditeljima klastera, odnosno međusobno povezanih gospodarskih subjekata i ostalih institucija, čiji je rezultat djelatnosti cjeloviti proizvod, grupa proizvoda ili usluga.

Ministarstvo će, kako su pojasnili, sufinancirati do 50 posto troškova za usluge studije opravdanosti osnivanja klastera, izrade plana i programa rada, investicijskog projekta, tehničko-tehnološkog elaborata, stručnog usavršavanja i ostalih intelektualnih usluga, zatim izradu dizajna proizvoda, ambalaže i poslovne dokumentacije, promidžbene aktivnosti, nabavku i prilagodbu informacijsko-komunikacijske tehnologije te operativne troškove voditelja klastera.

Za provedbu ovog projekta, kako navode iz Ministarstva, osigurano je više od pet milijuna kuna, međutim, poduzetničkim su klasterima dostupna i sredstva od 24 milijuna kuna za poticanje konkurentnosti u okviru Operativnog plana poticanja poduzetništva za 2006. godinu, kao i drugi bespovratni poticaji.

Na Javni poziv za Projekt "Preventivna zaštita potrošača" mogu se javiti udruge za zaštitu potrošača registrirane sukladno Zakonu o udrugama.

Nepovratna financijska sredstva u iznosu od 300 tisuća kuna dodjeljuju se za sufinanciranje prostora i oprema za savjetovanje potrošača, sufinanciranje režijskih troškova i sufinanciranje naknada za rad stručnjaka za pojedina područja koji pružaju pomoć udrugama pri savjetovanju potrošača, koji ne smiju biti veći od 30 posto od ukupno dobivenih financijskih sredstava.

Hina