Info servis

HPB: Neto dobit lani 90,2 milijuna kuna, najbolja poslovna godina

Hrvatska poštanska banka (HPB) u prošloj je godini, prema revidiranim financijskim rezultatima, ostvarila 90,2 milijuna kuna neto dobiti, što je porast od 49,8 posto u odnosu na godinu ranije, istaknuo je predsjednik Uprave banke Josip Protega na današnjoj konferenciji za novinare.

Financijski rezultati, kazao je, pokazuju da je 2005. za HPB bila najbolja poslovna godina od njezina osnutka. Aktiva banke povećana je 31,1 posto i dosegla je 7,3 milijarde kuna, zajmovi stanovništvu bilježe rast od 67,1 posto, a ukupni depoziti porasli su 15,8 posto u odnosu na 2004. godinu.

Protega je kazao kako u ovoj godini očekuju još bolje poslovne rezultate, odnosno rast neto dobiti za 20 posto te organski rast između 20 i 30 posto, što će, kako je kazao, ovisiti o monetarnim mjerama i situaciji na tržištu.

Trenutni tržišni udio HPB-a je tri posto, a Protega naglašava kako im je plan u narednih pet godina popeti se na nekih 10 posto tržišnog udjela.

Govoreći o poslovnim planovima za ovu godinu, Protega je najavio osnivanje HPB stambene štedionice u suradnji s Croatia osiguranjem. Ta će štedionica klijentima ponuditi proizvod koji ostale štedionice nemaju, a riječ je o stambenoj štednji i životnom osiguranju. Osim toga HPB i CO će se vlasnički povezati kroz društva Croatia leasing, HPB invest i Croatia osiguranje mirovinsko društvo.

Upitan da komentira povezivanje s CO, Protega je kazao kako će se suradnja između dvije tvrtke intenzivirati, a o kapitalnom povezivanju još se razmišlja.

Na konferenciji za novinare je rečeno i kako je HPB invest u šest mjeseci povećao imovinu s početnih 35 milijuna, na 270 milijuna kuna.

Upitan o akvizicijama Protega je kazao kako su od Splitske banke odustali, no ne isključuju mogućnost kupnje neke manje hrvatske banke.

Što se pak tiče važećih mjera Hrvatske narodne banke o stopi izdvajanja obverzne granične pričuve kazao je kako su pogođeni njima jer im je onemogućen pristup kapitalu, no kako moraju raditi u tom okruženju te kako će nastojati jačati svoju depozitnu sferu kroz domaće tvrtke.

Hina