Info servis

Agrokor i Institut Ruđer Bošković potpisali ugovor o suradnji

Koncern Agrokor i Institut Ruđer Bošković (IRB) potpisali su danas ugovor o suradnji, čiji je cilj pokrenuti izravnu suradnju na znanstveno-tehnološkim i istraživačko-razvojnim projektima u svim područjima djelovanja u kojima postoje zajednički interesi.

Cilj je također, kako je rečeno, udružiti znanstvene i gospodarske potencijale kako bi se još jače potaknula suradnja znanosti i gospodarstva.

Temeljem ugovora Institut Ruđer Bošković i Agrokor ostvarit će stručnu suradnju na ispitivanju i kontroli kvalitete prehrambenih proizvoda te na provođenju zajedničkih konzultantskih aktivnosti od interesa za razvoj i unapređenje proizvodnje.

Ravnatelj IRB-a Mladen Žinić i predsjednik Agrokor koncerna Ivica Todorić istaknuli su kako očekuju da će suradnja uroditi stvaranjem novih proizvoda koji će biti prepoznatljivi kako na domaćem tako i na inozemnim tržištima.

Todorić je naglasio nužnost ulaganja u znanost, ali i u razvoj vlastitih proizvoda te je mišljenja kako je danas potpisan ugovor samo jedan od koraka u tom smjeru.

Upitan da komentira poslovne rezultate svojih kompanija za prošlu godinu prvi čovjek Agrokora je istaknuo kako su oni odlični za sve kompanije.

Poslovni rezultati Belja, kako je rekao, su senzacionalni (103,3 milijuna kuna neto dobiti), puno je napravljeno i uloženo u tu kompaniju, a dobri rezultati posljedica su dokapitalizacije, ali i činjenica da je država prilikom prodaje te tvrtke Agrokoru otpisala dio dugova. Do sad je Agrokor u Belje uložio 400 milijuna kuna, kazao je Todorić.

Što se pak tiče Zvijezde, njezina veća dobit u 2004. godini prema prošloj godini rezultat je prodaje dijela imovine zbog čega je ostvaren veći profit u 2004.

Dobre trendove u poslovanju, kazao je Todorić, Agrokor je nastavio i u ovoj godini.

Najavio je kako Agrokor razmišlja o kupnji jedne kompanije u Americi, ali nije htio iznijeti detalje vezane za taj posao.

Hina