Info servis

Uspješan prvi dio godine za Zagrebački velesajam

Prvi dio poslovne 2002. za Zagrebački je velesajam (ZV) završio uspješno, uz povećanje prihoda od 10 posto, smanjenje troškova za 8 posto te ostvarenje dobiti iz tekućega poslovanja, izjavio je danas direktor ZV-a Davorin Spevec.

Sajamske priredbe održane u dosadašnjem dijelu godine osigurale su 30 postotni veći prihod u usporedbi s istim lanjskim razdobljem, odnosno ukupan je prihod od sajamskih aktivnosti iznosio 33,6 milijuna kuna.

Spevec zbog svega toga ocjenjuje kako je došlo do oporavka sajamskog poslovanja i porastu interesa za sajamskim nastupima. To dovodi u vezu i sa pozitivnim utjecajem gospodarskog oporavka i ukupne stabilizacije Hrvatske.

Posebno izdvojivši povećanje broja stručno-popratnih aktivnosti, kojih je dosad održano 90, od čega 30 posto s međunarodnim karakterom. Najviše, gotovo dvije trećine toga broja odnosi se na seminare i kongrese koji su okupili oko 8500 sudionika.

U prvom dijelu godine ZV očekuje i domaćinstvo sjednici Srednjoeuropske udruge sajmova (CEFA), koja će se održati 26. lipnja, a koja će okupiti predstavnike sajmova iz Muenchena, Ljubljane, Graza, Klagenfurta, Budimpešte, Beča, Bratislave, Beograda, Novog Sada i Zagreba.

Govoreći o pripremama za sajmove u drugom dijelu godine, Spevec je izdvojio najveću sajamsku priredbu 78. Jesenski međunarodni zagrebački velesajam, koji će se održati od 16. do 22. rujna, na kojoj će se kao zemlja partner predstaviti Kina. Istodobno će se održavati i 4. CROMoney, sajam ambalaže Modernpack te Prvi dani mode.

Sa ZV-a najavljuju i ulaganja u infrastrukturu, a koliko i u što još je prerano reći, dok Nadzorni odbor taj program ne prihvati i proslijedi skupštini na odlučivanje, kaže Spevec.

Direktor ZV-a je izvijestio i da su sindikat i Uprava ZV-a postigli dogovor o kolektivnom ugovoru koji bi nakon procedure uskoro mogao biti potpisan.

Hina