Info servis

Gazprom zainteresiran za kupovinu vodećeg ruskog lista

Gazprom, energetski monopolist u većinskom državnom vlasništvu mogao bi svoj golem interes za medije proširiti i na vodeći ruski list Kommersant, piše list Vedomosti u utorak.

Dužnosnici Gazproma već su pregovarali o kupnji izdavača Kommersanta od Badria Patarkatsishvilia, gruzijskog poduzetnika, piše Vedomosti, pozivajući se na neimenovani izvor.

Ruski tajkun Boris Berezovsky, koji živi u Londonu i istaknuti je kritičar predsjednika Vladimira Putina, u veljači je izjavio kako svoju polovinu Kommersanta prodaje Patarkatsishviliu, prepuštajući mu u potpunosti vlasništvo nad listom.

Izdavačka kuća Kommersant izdaje list Kommersant te poslovne i političke časopise sarkastičnih naslova, uočljivih fotografija i osebujnog ruskog satiričkog novinarstva.

Dođe li do sklapanja sporazuma, Kremlj će preuzeti kontrolu nad jednim od posljednjih ruskih nezavisnih listova.

Berezovski, koji je Putinu pomogao da se domogne vlasti, iz Rusije je pobjegao 2000. postavši jedan od njegovih najžešćih kritičara. Velika Britanija mu je 2003. odobrila azil odakle je otvorio paljbu na Putina i nakon nedavne izjave da planira na silu preuzeti vlast u Rusiji, došao u konflikt s britanskom vladom.

Prošle je godine Gazprom kupio Izvestia, također jedan od vodećih listova. Pod njegovom kontrolom su i televizijska postaja NTV i radio postaja Ekho Moskvy, koja još ima reputaciju posljednjeg nezavisnog ruskog radija.

Putinovi protivnici kažu da je nagon ruske vlade za kontrolom medija na scenu vratio ulizivački sovjetski stil izvještavanja, što u pitanje dovodi tranziciju zemlje prema demokraciji. Gazprom nije bio dostupan za komentar na ovu temu.



Hina