Info servis

Na ZV-u otvoren Europski sajam poduzetništva mladih

Europski sajam poduzetništva mladih, na kojem sudjeluje 520 srednjoškolaca iz 22 europske zemlje, otvoren je danas na Zagrebačkom velesajmu.

Sajam je najveći europski skup mladih poduzetnika, na kojemu se predstavljaju proizvodi, usluge i projekti virtualnih učeničkih tvrtki.

To su tvrtke u kojima se simuliraju stvarni proizvodni, marketinški i drugi poslovni procesi i u kojima se učenici spremaju za buduće ozbiljnije poslovne akcije.

Predsjednik Hrvatskih mladih poduzetnika Damir Matković ocijenio je prigodom otvaranja sajma da se u Hrvatskoj poduzetništvu mladih ne posvećuje dovoljna pažnja odnosno da nema sustavne i snažne potpore poduzetničkom obrazovanju.

Važnost edukacije za poduzetništvo naglasila je i koordinatorica za obrazovanje i kulturu u Europskom parlamentu Doris Pack.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec, koji je i službeno otvorio sajam, napomenuo je da cilj europskih zemalja, i okviru toga i Hrvatske, mora biti što skorije dostignuće ulaganja 3 posto BDP-a u obrazovanje, znanost, istraživanje i razvoj. Samo na taj način, rekao je Polančec, Europa i unutar nje Hrvatska, moći će se othrvati snažnoj konkurenciji iz SAD-a i Dalekog istoka.

Na dvodnevnom sajmu poduzetništva mladih u izložbenim prostorom u Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma dominiraju odjeća, nakit, suveniri, ekološki prehrambeni proizvodi, slastice i razne tehničke novotarije.

Predstavlja se ukupno 70 učeničkih tvrtki koje se natječu za najbolje europsko učeničko poduzeće.

Sajam je izložbenog i prodajnog karaktera, pa posjetitelji po povoljnim cijenama mogu kupiti zanimljive i kreativne proizvode mladih.

Priredbu organizira udruga Hrvatski mladi poduzetnici u suradnji s europskom organizacijom mladih poduzetnika Junior Achievement.

Hina