Info servis

MINGORP predstavilo niz programa poticanja poduzetništva

Sredinom godine, u sklopu nacionalnog savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu, u rad će biti pušten Internet portal "Poslovni navigator", namijenjen malim i srednjim poduzetnicima te stranim investitorima, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić.

Ministar Vukelić predstavio je i 20 projekata bespovratnih poticaja poduzetnicima u ovoj godini, za koje je namijenjeno 202 milijuna kuna.

Predstavljajući Poslovni Navigator kao jednu od metoda uklanjanja administrativnih barijera za poduzetnike, Vukelić je najavio još jednu, i to za obrtnike. Njima bi tijekom travnja ili svibnja trebalo biti omogućeno da obrt osnuju i registriraju putem Interneta.

Portal "Poslovni navigator" temeljem natječaja projekta Američke agencije za međunarodni razvoj USAID 'Poduzetna Hrvatska' priprema splitska tvrtka Micro grupa, čiji je izvršni direktor Tino Antonini predstavio sadržaje koji će poduzetnicima biti dostupni na adresi www.poslovni-navigator.hr.

Portal će sadržavati četiri cjeline - financijski vodič, poslovnu mrežu, poslovne centre te dio namijenjen ulagačima u Hrvatsku.

U sklopu financijskog vodiča bit će informacije o svim kreditnim mogućnostima poslovnih i razvojnih banaka, poticajima koje nude državne institucije, jamstvima HBOR-a i HAMAG-a, fondovima Europske unije i sl.

Poslovni će vodič pak sadržavati informacije o tvrtkama koje nude 27 različitih vrsta poslovnih usluga nužnih poduzetnicima, primjerice o tvrtkama koje mogu izraditi poslovni plan za odobravanje kredita i sl.

Dio portala pod nazivom poslovni centri nudit će pak informacije o svim institucijama koje olakšavaju poslovanje poduzetnika - industrijskim i slobodnim zonama, poduzetničkim centrima i inkubatorima, komorama, udruženjima i sl., te uslugama koje te institucije nude, dok će se u dijelu za investitore nalaziti podaci o industrijama s najvećim potencijalom rasta, kao i podaci o mogućim poreznim olakšicama, zakonodavnom okviru i dr.

Antonini je pritom naglasio kako će portal biti svojevrsna 'burza usluga', koja omogućava međusobno dogovaranje i ugovaranje poslova, ali i da je osnovni cilj Poslovnog Navigatora poduzetnicima pružiti cjelokupnu, točnu i pravovremenu informaciju o svemu što mu može pomoći u radu, te je dodao da će se informacije na njemu ažurirati barem svaka dva dana.

Predstavljeno je i 20 projekata bespovratnih poticaja poduzetnicima u ovoj godini, od kojih se većina nastavlja se već treću godinu.

Pritom je Vukelić izdvojio primjerice programe suradnje s Hrvatskim centrom za dizajn pri razvoju dizajna poduzetničkih proizvoda, programe poticanja stvaranje novih clustera, posebice onih koji će proizvoditi proizvode koje se danas uvoze, kao i planirano osnivanje Centra izvrsnosti, koji će omogućiti standardiziranje proizvoda po europskim i svjetskim mjerilima.

Hina