Info servis

Dobit Hidroelektre niskogradnje 2,8 milijuna kuna

Zagrebačka građevinska tvrtka Hidroelektra niskogradnja prošlu je godinu završila s neto dobiti u iznosu od 2,8 milijuna kuna, što predstavlja višestruko povećanje u odnosu na 618 tisuća kuna dobiti iz 2004., pokazuju podaci iz financijskog izvješća te tvrtke, koje prenosi Zagrebačka burza.

Hidroelektra niskogradnja je u prošloj godini ostvarila 17 posto veće poslovne prihode nego u 2004., i to u iznosu od 723,8 milijuna kuna. Istodobno su financijski prihodi bili na razini od 16,6 milijuna kuna, a najveći se dio (gotovo 16 milijuna kuna) odnosi na prihode od kamata i ostale financijske prihode.

Dodaju li se tome izvanredni prihodi, u iznosu od 2,6 milijuna kuna, ukupni su prihodi Hidroelektre niskogradnje u 2005. godini iznosili 743,09 milijun kuna i bili su 20 posto veći nego 2004. godine.

Ukupni rashodi tvrtke istodobno su povećani za 19,6 posto, na 740,3 milijuna kuna, a veći dio troškova činili su materijalni troškovi i troškovi prodane robe te ostali troškovi iz osnovne djelatnosti. Troškovi osoblja su pak lani iznosili 107,7 milijuna kuna i povećani su za 14 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Ocjenjujući uvjete poslovanja u prošloj godini, u komentaru Uprave se navodi kako postoji neizvjesnost naplate nešto više od 10,9 milijuna kuna od Hrvatskih autocesta. Riječ je o, kako se navodi, iznosu za izvedene radove na tunelu Sveti Rok 1993. godine, "kada je došlo do povećanja cijene izvođenja, na što društvo ima pravo potraživanja" temeljem okvirnog ugovora te Zakona o obveznim odnosima.

Osim s HAC-om, postoje i drugi sporovi prema investitorima (Ključ u ruke , Vitas reklam, Fond Kralja Zvonimira i dr.), a koji se odnose na iznos od 28 milijuna kuna, također u korist Hidroeletre niskogradnje.

Ukupno, prema tom se društvu vode sporovi u iznosu od oko 13,5 milijuna kuna, a u korist društva u iznosu od 41,5 milijuna kuna.

U izvješću se navodi i kako je i dalje prisutna slaba likvidnost, "a razlog je taj da su dobiveni poslovi često podcijenjeni".



Hina