Info servis

DNS distributer SUN-ovih volume proizvoda u Hrvatskoj

Informatička tvrtka DNS postala je distributer visokotehnoloških procesnih rješenja za poslovne korisnike američkog SUN Microsystemsa, a u Hrvatskoj će distribuirati SUN-ova rješenja iz grupacije 'volume' proizvoda.

Riječ je, pojašnjava voditelj DNS-a u Hrvatskoj Dino Novak, o serverima i nezavisnim diskovnim podsustavima (storageima), čija nova tehnološka podloga znatno smanjuje potrošnju energije i emitiranje topline.

Novak ističe da je za DNS posebno interesantno hrvatsko tržište servera, koje, po njegovim riječima, raste po stopi od 12 posto, i na kojemu je prošle godine prodano oko 6.800 servera.

Pritom je, kaže, zamjetan trend kupovine servera koji su sklopljeni i konfigurirani od strane proizvođača, a ne 'složeni' od strane samih korisnika.

Najčešći kupci takvih servera su, kaže Novak, srednje i velike tvrtke, koje ih koriste za poslovno modeliranje i matematičke analize.

DNS, njemačka tvrtka za distribuciju informatičkih proizvoda, nedavno je otvorila podružnicu u Hrvatskoj. U prvoj godini rada u Hrvatskoj očekuje promet od milijun eura. Načelo poslovanja DNS-a je rad u ime i za račun proizvođača prilikom prodaje njegovih proizvoda krajnjem korisniku.

Tvrtka je osnovana 1988. godine u Njemačkoj. Aktivna je u cijeloj Europi, a uz sjedište u Njemačkoj obuhvaća deset tvrtki kćeri u europskim zemljama. Stopostotni vlasnik tvrtke je Arrow electronics, jedan od vodećih svjetskih distributera kompjuterske opreme.

Po podacima iznesenima prilikom otvaranja hrvatske podružnice, grupa DNS ostvarila je u poslovnoj 2005. godini promet od oko 330 milijuna eura. Najveći dio prometa, 60 posto, dolazi od poslovanja proizvodima tvrtke Sun.

Hina