Info servis

HOK traži ukidanje vodnog doprinosa

Hrvatska obrtnička komora (HOK) zatražila je ukidanje Vladine Uredbe o visini vodnog doprinosa, kojom se, po ocjeni HOK-a, uvodi novi namet za obrtnike investitore, kao izrazito restriktivne mjere za izgradnju novih proizvodnih pogona i novo zapošljavanje, s obzirom da se time "ukupni iznos doprinosa u nekim dijelovima Hrvatske povećava i za više od 300 posto".

Uredba o visini vodnog doprinosa, temeljena na Zakonu o financiranju vodnog gospodarstva, stupila je na snagu 16. veljače ove godine, a njome je, među ostalim, određeno da obrtnici koji namjeravaju graditi nove poslovne prostorije, proizvodne pogone ili otvorene poslovne građevine, prije ishođenja građevinske dozvole, osim ranije uvedenog komunalnog doprinosa, moraju platiti i vodni doprinos.

Obrtnici stoga "vjeruju da će Vlada shvatiti kako će provedba Uredbe dovesti do velikih negativnih posljedica za razvoj obrtništva i cjelokupnog gospodarstva, te da će izmjeniti ili ukinuti spornu Uredbu", priopćili su danas iz HOK-a.

Pritom navode kako će najskuplji doprinos obrtnici plaćati u Zagrebu i zaštićenom obalnom području (zona A), odnosno na otocima i teritoriju udaljenom do kilometar od obalne crte - 100 kuna po četvornom metru, a najmanji u područjima od posebne državne skrbi (zona C) - 30 kuna po četvornom metru.

Primjerice, kažu u HOK-u, ako obrtnik u zoni A gradi poslovni prostor veličine 100 četvornih metara, sa stropovima visokim tri metra, morat će platiti vodni doprinos 30.000 kuna. Za istu veličinu poslovnog prostora u zoni B, u kojoj je cijena vodnog doprinosa 60 kuna po četvornom metru, obrtnik treba platiti doprinos od 18.000 kuna, a u zoni C 13.500 kuna.

Ujedno, ako obrtnik gradi proizvodni pogon, plaćat će za istu veličinu prostora doprinos u zoni A bio 7.500 kuna, u zoni B 4.500 kuna, a u zoni C 1.500 kuna.

Doprinos za otvorene građevine bio bi za istu površinu u zoni A 5.000 kuna, u zoni B 3.000 kuna, a u zoni C 1.000 kuna.

Obrtnici su izračunali i prosječne iznose komunalnog doprinosa i prema tome prosječni ukupni iznos vodnog i komunalnog doprinosa koji će obrtnici morati plaćati.

Tako bi, prema njihovom izračunu, prosječni iznos oba doprinosa za poslovni prostor u zoni A (npr. u Zagrebu) veličine 100 četvornih metara i visine 3 metra bio 60.000 kuna, u zoni B (npr. Sv. Ivan Zelina) 25.950 kuna, a u zoni C (npr. Petrinja) 27.000 kuna.

Hina