Info servis

Osijek: za poticanje poduzetništva 313 milijuna kuna

Za projekte poticanja poduzetništva, u sklopu programa "Lokalni projekti razvoja - poduzetnik" na području Osječko-baranjske županije, poslovne banke u prošloj su godini odobrile ukupno 313,5 milijuna kuna, a tim se projektima planira otvoriti 791 novo radno mjesto.

Prema podacima županijske Agencije za razvoj, nadležno Povjerenstvo za provedbu ovoga projekta razmatralo je 320 zahtjeva za dodjelu sredstava u ukupnom iznosu od 575,11 milijuna kuna, od čega su pozitivno ocijenjena 294 zahtjeva, s ukupnim iznosom od 471,7 milijuna kuna.

Provedbu projekta kreditiralo je sedam poslovnih banaka, koje su odobrile 210 zahtjeva za kreditnim sredstvima u ukupnom iznosu od 313,5 milijuna kuna, od čega najviše u Slavonskoj banci, 144 milijuna kuna, te Privrednoj banci Zagreb, 73,8 milijuna kuna.

Prema namjeni ulaganja najviše kreditnih sredstava, u iznosu od 105,3 milijuna kuna, poduzetnicima je odobreno za refinanciranje postojećih kreditnih obveza, banke su 100,9 milijuna kuna odobrile za kupnju, izgradnju ili uređenje poslovnih objekata, a 73,98 milijuna kuna odobreno je za nabavku opreme.

U provedbu projekta subvencioniranjem kamata uključili su se ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te Osječko-baranjska županija. U Agenciji za razvoj ističu kako je za subvenciju kamata poduzetnicima u prošloj godini izdvojeno više od 5,5 milijuna kuna.

Hina