Info servis

Domaći konzorcij gradit će četvrtu dionicu plinovoda Pula-Karlovac

Tvrtka Plinacro danas je s predstavnicima domaćeg konzorcija potpisala ugovor o izvođenje radova na četvrtoj dionici magistralnog plinovoda Pula-Karlovac, dionici od Delnica do Draganića kod Karlovca.

Ta je dionica dužine 76,8 kilometara, a vrijednost ugovora je 155,2 milijuna kuna, izvijestili su iz Plinacro-a.

U poslovnoj udruzi domaćih tvrtki izvođača su tvrtke Monter-strojarske montaže, STSI - integrirani tehnički servisi, Monting, Zagreb-Montaža, Montmontaža, Konstruktor inženjering Split i Enicon iz Zagreba.

Uvođenje izvođača u posao i početak gradnje započet će, kako je i planirano, 1. ožujka ove godine, a radovi će prema strogo utvrđenom terminskom planu biti gotovi za šest mjeseci, ističu iz Plinacro-a.

Ugovor su, u nazočnosti ministrice zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marine Matulović Dropulić, potpisali predsjednik Uprave Plinacro-a Branko Radošević i članica Uprave Dragica Krpan te predsjednik Uprave Monter - strojarske montaže Nevenko Meštrović kao ovlašteni partner za potpisivanje ugovora u ime poslovne udruge.

Iz Plinacro-a ističu da je četvrta dionica plinovoda Pula-Karlovac ujedno i najduža dionica toga plinovoda, a ugovor vrijednosti 155,2 milijuna kuna dosada je najveći pojedinačni ugovor potpisan u Plinacro-u.

Izgradnja 190 kilometara dugog magistralnog plinovoda Pula-Karlovac, vrijednosti oko 90 milijuna eura, podijeljena je u četiri dionice.

Nakon današnjeg potpisivanja ugovora Plinacro-u još ostaje ugovaranje poslova na izgradnji prve dionice od terminala do blokadne stanice Bateli u dužini od 10 kilometara i izgradnja terminala kod Vodnjana.

Građevinska dozvola za terminal i prvu dionicu očekuje se uskoro, a odmah potom i odabir izvođača i njihovo uvođenje u posao, najavljeno je prilikom današnjeg potpisivanja ugovora.

Nakon izgradnje svih dionica slijede spajanja, ispitivanja, tehnički pregled i usklađenja s postojećim sustavom te potom proizvodnim poljem sjevernog Jadrana, ističu iz Plinacro-a.

Radovi na izgradnji plinovoda Pula-Karlovac započeli su sredinom siječnja, a izvođač radova na dvije dionice koje se već grade je austrijsko-talijanski konzorcij Habau-Ghizzoni.

Taj konzorcij izvođač je radova na drugoj dionici Bateli-Marčelji, duljine 53,8 kilometara, te trećoj dionici Marčelji-Delnice, duljine 46,7 kilometara, a ugovori za izgradnju tih dionica vrijednosti su 104 milijuna kuna, odnosno 93 milijuna kuna.

Iz Plinacro-a ističu da se radovi na izgradnji plinovoda, unatoč određenim problemima, prvenstvo iz područja imovinsko-pravnih odnosa, odvijaju u skladu sa strogo utvrđenim terminskim planom. Trasa plinovoda pripremljena je i označena gotovo u cijelosti i već je počelo zavarivanje cijevi za petnaestak kilometara pripremljenog rova.

Hina