Info servis

Alstomu Hrvatska nedostaju kadrovi

Alstom Hrvatska, karlovačka tvrtka velike međunarodne korporacije Alstom, danas zapošljava 574 djelatnika, a "bilo bi ih i znatno više da hrvatsko tržište rada ima dovoljno strojarskog kadra", istaknuo je direktor tvrtke Damir Vranić na današnjem obilježavanju 15 godina suradnje te tvrtke s vodećim svjetskim centrima energetike.

Glavni problemi Alstoma danas nisu ni financije ni nastup na svjetskom tržištu već nedostatak kadrova, ponovio je Vranić dodajući da su djelatnike tražili i u drugim dijelovima Hrvatske te u BiH, ali da visokoobrazovanog kadra ili nema ili je nedovoljno mobilan.

Ocijenio je i da država ne čini ništa da poreznim i drugim mjerama promijeni takvo stanje. "Da je naknada za odvojeni život u kategoriji porezno priznatog rashoda više bi ljudi mjesto na burzi rada zamijenilo radnim mjestom u nekoj drugoj sredini", smatra Vranić.

Direktor poslovne jedinice Inžinjering Bruno Rogić podsjeća da je u proteklih 15 godina broj inžinjera koji rade na projektima konstruiranja, dizajna i razvoja parnih, plinskih i kombiniranih postrojenja rastao sa 44 na 140. Riječ je o inžinjerima koji projektiraju poslove za razne članice Alstom korporacije a ne samo za Alstom Hrvatsku.

Alstom Hrvatska između 80 i 85 posto svojih proizvoda i usluga plasira na inozemna tržišta i to diljem svijeta. U Hrvatskoj su mu glavni kupci INA i HEP, odnosno gotovo sve termotoplane, termoelektrane i hidroelektrane, kao i šećerane, rafinerije u Sisku i Urinju te kutinska Petrokemija.

Poslovna godina u Alstomu počinje 1. travnja tako da se za ovu 2005/2006., iako još nije gotova, može reći da je uspješna i da će biti realizirana kako je i planirano, sa 25,9 milijuna eura prihoda. Plan za novu poslovnu godinu, 2006/07, polazi od daljnjeg rasta i ostvarenja 29,6 milijuna eura prihoda.

No, budući da su u tijeku značajne investicije od 1,3 milijuna eura, što uključuje nabavu novih strojeva za proizvodnju turbinskih lopatica uz transfer tehnologija koji je vezan uz rekondicioniranje strukturnih dijelova plinskih turbina, očekuje se da će planirani iznos prometa biti veći za još barem 14 posto, naglašavaju čelnici Alstoma Hrvatska.

Hina