Info servis

ZEW indeks spustio cijene europskih dionica

Europske dionice u utorak su se našle pod pritiskom nervoze izazvane iščekivanjem prvog govora novog čelnika američke središnje banke Fed u Kongresu, i neočekivanim padom ZEW indeksa povjerenja ulagača u Njemačkoj, što je anuliralo dobre poslovne rezultate Electroluxa i France Telecoma.

Londonski Ftse indeks do podneva je oslabio 0,09 posto, na 5.788 bodova. Frankfurtski DAX indeks potonuo je 0,28 posto, na 5.740 bodova.

Nervozu ulagača izazvalo je očekivanje prvog obraćanja američkom Kongresu novog čelnika američke središnje banke Fed Bena Bernankea, na kojem bi mogao biti utrt put daljnjem zaoštravanju monetarne politike u SAD-u.

Lošem raspoloženju pridonijele su i vijesti o padu njujorškog indeksa Dow Jones zbog zabrinutosti od povećanja kamatnih stopa, dok su tehnološke dionice bile na gubitku zbog bojazni da su dionice Internet pretraživača Google precijenjene.

"Američka tržišta će pritiskati europske dionice.Mislim da će tehnološke ponovno trpjeti posljedice pada cijena Googleovih dionica, što će općenito imati negativni učinak u Europi", kazao je jedan pariški trgovac još dodajući da će tvrtke poput Alcatela i STMicroelectronicsa ponovno biti pogođene. Alcatelove dionice oslabile su 1,4 posto, dok su one STMicroelectronicsa pojeftinile 0,7 posto.

Pritisak europskim dionicama, posebice onima sadržanim u frankfurtskom DAX-u, stigao je iz njemačkog instituta za ekonomska istraživanja ZEW koji je izvijestio o padu indeksa povjerenja njemačkih ulagača na 69,8 bodova u veljači, sa siječanjskih 71 bod.

Nasuprot njima, na strani dobitnika našao se Electrolux, najveći svjetski proizvođač kućanskih aparata, koji je razveselio ulagače boljim od očekivanja rezultatima poslovanja za četvrto tromjesečje. Njegove su dionice stoga poskupjele za gotovo četiri posto.

Dobitnicima se pridružio i France Telecom, čije su dionice dobile na vrijednosti gotovo dva posto nakon što je francuski operater najavio dividendu u iznosu jednog eura za 2005. i 1,2 eura za 2006.

Indeks Tokijske burze Nikkei potonuo je gotovo dva posto, na 16.184 bodova.

Hina