Info servis

Svečano obilježeni jubileji Udruženja obrtnika Zagreba

Udruženje obrtnika Grada Zagreba obilježilo je danas svečanošću u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) 650 godina tradicije te 120 godina organiziranog obrta u Zagrebu, a tim je povodom u foajeu HNK otvorena i izložba "Trajna povezanost zagrebačkog obrta i Muzeja za umjetnost i obrt".

Govoreći o počecima organiziranog obrtništva u Zagrebu, predsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba Ivan Obad je podsjetio na Obrtni zakon i obrtničke registre iz 1884. godine, kada je osnovano i Zanatlijsko društvo za naobrazbu, podupiranje bolesnika, nemoćnika, njihovih udova i siročadi.

Od tada do danas, rekao je Obad, obrtnici su svoja prava branili kroz razne oblike udruživanja, sve do 1967. godine i osnivanja Udruženja samostalnih obrtnika Grada Zagreba.

To udruženje danas okuplja više od 10 tisuća zagrebačkih obrtnika i najveće je u Hrvatskoj te samim time nastoji biti pokretač i nositelj razvojnih ideja obrtništva, ali i cijelog zagrebačkog i hrvatskog gospodarstva, istaknuto je Obad.

U sklopu današnje svečanosti, čiji je pokrovitelj bio hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, dodijeljena su i priznanja "Statua Udruženja obrtnika Grada Zagreba" obrtnicima koji su kroz više od 25 godina rada iskazali izuzetne poslovne uspjehe na razini Grada Zagreba, ali i Hrvatske, u promicanju obrtništva.



Hina