Info servis

U Hrvatskoj registrirano 226.572 poslovna subjekta

Krajem prosinca prošle godine u Hrvatskoj su bila registrirana 226.572 poslovna subjekta, od čega je aktivno bilo njih 97.643 ili 43,1 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Razlika između registriranih i aktivnih pravnih osoba najmanja je kod trgovačkih društava, jer se radi o subjektima koji su dobrim dijelom usklađeni prema Zakonu o trgovačkim društvima ili o onima koji su novoosnovani u skladu s tim propisom.

Od 97.622 registrirana trgovačka društva, aktivno ih je na kraju lanjskog prosinca bilo 73.414 ili 75,2 posto.

Od 82.756 registriranih poduzeća i zadruga aktivno je bilo njih 7.485 ili 9 posto. Ta se razlika, pojašnjavaju u Zavodu, uglavnom odnosi na subjekte koji nisu podnijeli zahtjev za usklađenje sa spomenutim zakonom pa će nakon okončanja tog postupka biti brisani iz registra. Najveći broj aktivnih subjekata u ovoj skupini, njih oko 7,5 tisuća postupkom usklađenja prijeći će u status trgovačkog društva.

Od 45.194 registrirane ustanove, tijela, udruga i organizacija, aktivno je na kraju prosinca lani bilo njih 16.744 ili 36,2 posto.

Najviše registriranih i aktivnih poslovnih subjekata bilo je u području trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala te predmeta za osobnu uporabu i kućanstvo s udjelom registriranih od 38,6 posto i aktivnih 31,4 posto.

U prerađivačkoj industriji bilo je 9,5 posto od ukupno registriranih subjekata, a udio u aktivnim iznosio je 11,4 posto. Poslovanje nekretninama, iznajmljivanje i poslovne usluge imalo je udio registriranih od 12 posto i aktivnih od 17,1 posto, a ostale društvene, socijalne i osobne uslužne djelatnosti imaju udio registriranih subjekata 18 posto, a aktivnih 13,9 posto.

Struktura aktivnih pravnih osoba prema oblicima vlasništva ukazuje da je privatno vlasništvo najčešći oblik u kojem se nalazi 78,9 posto subjekata, dok je njih 1,1 posto u državnom vlasništvu. U mješovitom vlasništvu je 1,8 posto subjekata, u zadružnom svega 1,1 posto subjekata, a za 17 posto pravnih osoba vlasništvo se ne prati.

Podaci s kraja prosinca prošle godine o teritorijalnoj raspodjeli poslovnih subjekata pokazuju da je nešto manje od jedne trećine ukupno registriranih poslovnih subjekata ima sjedište u Gradu Zagrebu, dok je udio Zagreba za subjekte obrta i slobodnih profesija bitno manji i iznosi 21,1 posto.

Splitsko-dalmatinska županija na drugom je mjestu po broju registriranih pravnih i fizičkih osoba s udjelima 12,4 posto, odnosno 10,8 posto.

Još tri županije imaju više od 5 posto udjela registriranih pravnih osoba - Primorsko-goranska (8,4 posto), Istarska (7,4 posto) i Zagrebačka (6,1 posto).

Hina