Info servis

Ifo i SAP ojačali europske burzovne indekse

Cijene europskih dionica u srijedu su porasle, potaknute skokom Ifo indeksa njemačke optimističnosti na najvišu razinu u zadnjih gotovo šest godina i snažnim prognozama softverskog diva SAP-a.

Londonski Ftse indeks skočio je 0,8 posto, na 5.678 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je još i na većem dobitku, nešto više od jedan posto, dosegnuvši 5.392 bodova.

Njemački Ifo indeks poslovne optimističnosti skočio je na 102 indeksna boda u siječnju, najvišu razinu od svibnja 2000., s revidiranih 99,7 bodova u prosincu.

"U zraku se definitivno osjeća gospodarski oporavak u Njemačkoj", kazao je David Brown, glavni europski ekonomist pri Bear Stearns Internationalu.

Od značajnijih pojedinačnih dobitnika izdvaja se softverski div SAP, čije su dionice skočile čak 9,1 posto, nakon što je objavio da će nadmašiti očekivanja za ovu godinu vezana za visinu dobiti i prihoda od licenci.

To je potaknulo jačanje dionica tehnološkog sektora, koje su u prosjeku bile na dobitku više od dva posto, čime je postao najvećim pojedinačnim sektorom dobitnikom. Pritom su značajnije dobitke zabilježile dionice francuskih kompanija, i to Alcatelove, koje su ojačale dva posto, dionice Dassault Systema, na dobitku od 3,4 posto i Business Objectsa, sa skokom dionica od pet posto.

Dobrom raspoloženju ulagača i poticaj dionicama pružilo je također klizanje cijene nafte na ispod 67 dolara po barelu.

Indeks Tokijske burze Nikkei dobio je na vrijednosti neznatnih 0,01 posto, završivši na 15.651 bodu.



Hina