Info servis

Ekonomisti najavljuju da će potražnja zadržati cijene nafte na visokoj razini

Potrošači bi se trebali naviknuti na visoke cijene nafte budući da će ih rast potražnje u Indiji, Kini i SAD-u i u budućnosti održavati na visokoj razini, zaključio je forum ekonomista na prvoj sjednici godišnjeg sastanka Svjetskog gospodarskog foruma, održanoj u srijedu u Davosu.

"Cijene nafte ovise o odnosu ponude i potražnje a potražnja iz Kine, Indije i SAD-a će rasti. Iscrpljeni su i rafinerijski kapaciteti pa će cijene nafte i dalje biti visoke", konstatirao je Jacob E. Frenkel, potpredsjednik American International Groupa (AIG).

Ekonomisti su se složili da glavno pitanje u 2006. neće biti cijena nafte već održavanje uredne opskrbe. "Prošle smo godine vidjeli da ogromna potražnja i visoke cijene ne moraju nužno izazvati ozbiljne gospodarske posljedice. Stvarno je pitanje koliko je vjerojatan šok u opskrbi?", naglasila je Laura D. Tyson, dekanica Londonske poslovne škole.

Iako se nisu ispunile prognoze mnogih da će rast cijena nafte biti pretočen u inflatorni pritisak ili u usporavanje gospodarskog rasta, šokovi u opskrbi mogli bi prouzročiti ozbiljne posljedice, smatraju ekonomisti.

"Stopa rasta osobne potrošnje u SAD-u u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju bila je nula posto nakon šoka u opskrbi koji je prouzročio uragan Katrina", podsjetio je Stephen S. Roach, glavni ekonomist Morgan Stanleya. "Američki potrošači snose posljedice slabijeg rasta primanja pa su postupili ispravno i obuzdali potrošnju nakon što su se suočili s višim cijenama", dodao je.

Prema Roachu, potrošnja američkih potrošača vitalna je za svjetsko gospodarstvo, posebice značajnim izvoznicima poput Kine, koji zauzvrat potiču azijsko gospodarstvo na uvoz sirovina potrebnih za proizvodnju.



Hina