Info servis

DNS otvorio podružnicu u Hrvatskoj

Njemačka tvrtka za distribuciju informatičkih proizvoda DNS otvorila je podružnicu u Hrvatskoj, a u prvoj godini rada u Hrvatskoj očekuje promet od milijun eura, izvijestili su čelnici DNS-a na današnjoj konferenciji za novinare.

Za razliku od svoje dosadašnje prakse kupovine postojećih tvrtki i njihova uvođenja u posao, u Hrvatskoj je DNS odlučio krenuti 'od nule', osnivanjem nove tvrtke/podružnice, rekao je Ernst Eisner, direktor DNS-a za Adriatic regiju, odnosno zemlje jugoistočne Europe. Operativno poslovanje tvrtke vodit će se iz Beča, koji je centar DNS-a za tu regiju.

Načelo poslovanja DNS-a je rad u ime i za račun proizvođača prilikom prodaje njegovih proizvoda krajnjem korisniku. Posebnost je u tome što DNS u tim poslovnim aranžmanima ne nastupa, kao drugi distributeri, pod svojim imenom, nego se pojavljuje kao agent proizvođača i radi u njegovo ime.

Uz posredovanje u prodaji, DNS pritom nudi obuku, servis i druge usluge koje se odnose na proizvod.

Okosnica DNS-ova poslovanja u Hrvatskoj bit će informatička rješenja za poslovne korisnike tvrtke 'Sun', najavio je Eisner, ali tvrtka posluje i s proizvodima gotovo svih poznatijih svjetskih proizvođača informatičke opreme.

Tvrtka DNS osnovana je 1988. godine u Njemačkoj. Aktivna je u cijeloj Europi, a uz sjedište u Njemačkoj obuhvaća deset tvrtki kćeri u europskim zemljama. Stopostotni vlasnik tvrtke je Arrow electronics, jedan od vodećih svjetskih distributera kompjuterske opreme.

Po podacima iznesenim na konferenciji, Grupa DNS ostvarila je u poslovnoj 2004. godini promet od 276 milijuna eura, a za 2005. godinu očekuje se povećanje od 20 posto, na oko 330 milijua eura. Najveći dio prometa, 60 posto, dolazi od poslovanja proizvodima tvrtke Sun.

Hina