Info servis

HGK: seminar o izvozu u Švedsku

Švedska industrija vrlo je ovisna o vanjskoj trgovini, kako o izvozu, jer joj domaće tržište nije dovoljno veliko, tako i o uvozu, koji u finalnom proizvodu primjerice strojarske industrije sudjeluje s više od 50 posto, rekao je na današnjem seminaru 'Švedska - potencijalno izvozno tržište za hrvatske tvrtke' direktor Uvoznog vijeća Švedskog udruženja trgovine Boerje Risinggard.

Iako su i sami Šveđani uvozno orijentirani kupci, oko dvije trećine ukupnog uvoza te zemlje odnosi se na industriju, dakle namijenjen je daljnjoj proizvodnji, dok je samo trećina uvoza namijenjena potrošnji, rekao je Risinggard na seminaru u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK), švedskog Veleposlanstva u Hrvatskoj te udruge Hrvatski izvoznici.

Nedovoljno veliko domaće tržište od 9 milijuna stanovnika pak potaknulo je Švedsku da se snažno okrene izvozu, što je postalo glavni pokretač gospodarskog napretka zemlje i u što bi se i Hrvatska trebala ugledati, rekao je Risinggard.

U tom je smislu, prema njegovim riječima, za Švedsku izuzetno bitno bilo posljednje proširenje Europske unije - stvoreno je najveće zajedničko tržište na svijetu, na kojem vrijede zajednički temeljni standardi, a u sedam godina priprema za proširenje i proširenja Švedska je udvostručila izvoz u deset novih članica te utrostručila uvoz iz tih zemalja.

Povećanje vrijednosti trgovinske suradnje, prema riječima švedskog veleposlanika Sturea Theolina, pozitivno će utjecati na gospodarske aktivnosti obiju zemalja. Ujedno, dodao je, trgovina je često prethodnica dublje poslovne suradnje.

Gospodarska suradnja Hrvatske i Švedske, iako dobra, još uvijek nije ispunila sve potencijale, rekla je potpredsjednica HGK za međunarodne odnose Dunja Konjevod, koja je kao najsvjetliji primjer te suradnje navela ulaganje švedskog Ericssona u "Nikolu Teslu".

Ukupno, Švedska je u Hrvatsku od 1993. do 2004. uložila 115 milijuna dolara, a osim Ericssona, u Hrvatsku su ulagale i primjerice tvrtke AB Elektrolux (u Elektrolux d.o.o.), Scania Sverige (u Scania Hrvatska d.o.o.), Assidoman (u Ekovreću). Također, virovitički proizvođač namještaja Tvin godinama surađuje sa švedskoj Ikeom.

Konjevod je istaknula i svake godine sve veći broj švedskih turista koji posjete Hrvatsku, ali je i ukazala na nedostatnu razinu trgovinske razmjene.

Naime, Hrvatska je u prvih jedanaest mjeseci 2005. u Švedsku izvezla roba u vrijednosti od 75,5 milijuna dolara, što je za 27 posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, dok je istodobno iz te zemlje uvezeno roba za 198 milijuna dolara, uz smanjenje uvoza za oko 13 posto.



Hina