Info servis

Kartično poslovanje PBZ Grupe integrirano u tvrtku PBZ Card

Kartična kuća PBZ American Express od početka godine radi pod imenom PBZ Card, a osim proizvoda American Expressa integrirala je i proširila svoja poslovanje na Master Card i Visa kartice, izvijestili su čelnici Privredne banke Zagreb (PBZ) na današnjoj konferenciji za novinare.

PBZ Card specijaliziran je za izdavanje i procesiranje charge, kreditnih i debitnih kartica, a prema podacima iznesenim na konferenciji, vodeća je kartična ustanova u Hrvatskoj s oko 2 milijuna izdanih Mastercard, Maestro, Visa, Visa Electron i American Express kartica.

Prema riječima predsjednice Uprave PBZ Carda Nine Oberiter Gluhak, integracija poslovanja donijet će korisnicima ubrzavanje i olakšavanje prometa, uz godišnju uštedu na troškovima poslovanja za PBZ grupu od oko 3 milijuna eura.

Njezina prognoza je da će PBZ Card u poslovnoj 2006. godini poslovati s neto dobiti od 130 milijuna kuna, što je za 30 milijuna više od neto dobiti iz prošle poslovne godine, koju je procijenila na 100 milijuna kuna.

Osnivanje PBZ Carda, rekao je predsjednik Uprave PBZ-a Božo Prka, pridonosi strateškom cilju PBZ-a u segmentu kartičnog poslovanja da unutar Bance Intesa (većinskog vlasnika PBZ-a) postane centar izvrsnosti za upravljanje kartičnim poslovanjem te da ostvari vodeću tržišnu poziciju u kartičnom procesingu u zemljama srednje i istočne Europe.

Prednost pred konkurencijom Prka pritom vidi u tome što PBZ Card upravlja sa tri kartična branda, dok konkurentske tvrtke upravljaju s jednim ili najviše dva.

Prka očekuje da će kartično poslovanje PBZ-a zajedno sa Bancom Intesa, proširiti na tržišta Rusije, Mađarske i Italije, uz već aktualno prisustvo u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Srbiji i Crnoj Gori i Slovačkoj.

U Srbiji i Crnoj Gori, po podacima iznesenima na konferenciji, u prvih mjesec dana nakon akvizicije Delta banke od strane Bance Intesa, PBZ je pridobio 800 novih klijenata AMEX kartice.

Otvaranjem financijskog tržišta Europske unije, pružaju se velike šanse operatorima u kartičnom procesingu i tu PBZ vidi svoju priliku, dodao je zamjenik predsjednika Uprave PBZ-a Tomislav Lazarić, jer PBZ u kartičnom poslovanju radi integralno, bez outsourcinga pa može drugim bankama ponuditi cjelovitu uslugu u poslovanju s karticama.

Hina